Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το πολύ μέχρι το καλοκαίρι η Ουκρανία θα μπορεί να αμυνθεί, αν οι ΗΠΑ τερματίσουν τη στρατιωτική βοήθεια

Έλλειψη πυρομαχικών αλλά και πρόβλημα στη χρήση ορισμένων από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει το Κίεβο, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να αποσύρει τη στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal». Η αμερικανική βοήθεια έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας τα τελευταία τρία χρόνια και το ενδεχόμενο απόσυρσής της μπορεί να φέρει τη χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπροστά σε μια κρίσιμη πρόκληση.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του πάρουν μια τέτοια απόφαση, η Ουκρανία έχει όπλα που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει να αμύνεται μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα δήλωσαν νυν και πρώην δυτικοί αξιωματούχοι. Οι επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν προετοιμάσει το Κίεβο για μια τέτοια εξέλιξη.

Στο χείλος της αβύσσου οι εγγυήσεις ασφαλείας της Ευρώπης για τον πόλεμο στη Ουκρανία

Οι μεγάλες αποστολές όπλων που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν στους τελευταίους μήνες της θητείας της φτάνουν, ώστε οι Ουκρανοί να συνεχίσουν να μάχονται έως τα μέσα του έτους, ανέφερε η Σελέστ Γουόλαντερ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου. Ουκρανοί αναλυτές, πάντως, αισιοδοξούσαν πως η χώρα τους μπορεί να έχει αποθέματα όπλων για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Μπορούμε να αντέξουμε ίσως μισό χρόνο ή έναν χρόνο, δίνοντας στην Ευρώπη ακόμη ένα έτος για να ξεκινήσει την παραγωγή των απαραίτητων πυρομαχικών» δήλωσε ο Μικόλα Μπιελιέσκοβ, ανώτερος αναλυτής στο Come Back Alive, μια ουκρανική φιλανθρωπική οργάνωση που προμηθεύει με drones τον στρατό. «Ίσως υποστούμε κάποιες απώλειες, ίσως χάσουμε κάποια εδάφη. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε, παρά τις δυσκολίες».

Ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι σημείωσε πως ο τερματισμός της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ είναι το «χειρότερο σενάριο», ενώ πρόσθεσε πως αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχύσει παράλληλα τη δική της στρατιωτική παραγωγή.

Το 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία παρείχαν συνολικά περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περισσότερα απ’ όσα έστειλαν οι ΗΠΑ την ίδια χρονιά, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους. Η Ευρώπη αύξησε σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού και υπάρχουν συζητήσεις για αύξηση της βοήθειας στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος.

Οι ΗΠΑ, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν στείλει σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Αυτό είναι περισσότερο απ’ ό,τι έχουν προσφέρει όλοι οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας μαζί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Η Ουκρανία έχει αναπτύξει τη βιομηχανία παραγωγής όπλων, η οποία παράγει πλέον στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, δηλαδή, έξι φορές περισσότερα απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο. Το 2024, η χώρα παρήγαγε περίπου 1,5 εκατ. drones, τα οποία έχουν γίνει η κύρια αμυντική της δύναμη κατά μήκος του μετώπου, επιτρέποντας στο Κίεβο να αποκρούει τις ρωσικές επιθέσεις με ελάχιστες απώλειες. Φέτος, οι αξιωματούχοι λένε ότι σχεδιάζουν να παράξουν 3.000 πυραύλους και 30.000 drones μεγάλης εμβέλειας.

Συνολικά, η Ουκρανία κατασκευάζει ή χρηματοδοτεί περίπου το 55% του στρατιωτικού της εξοπλισμού. Οι ΗΠΑ παρέχουν περίπου 20%, ενώ η Ευρώπη 25%, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Μας "δουλεύει" η κυβέρνηση με τις επιδοτήσεις! Δυσβάσταχτο και τον Μάρτιο το ρεύμα

Κάποια προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους, συστήματα πλοήγησης και πυραυλικό πυροβολικό μακράς εμβέλειας, που προέρχονται από τις αμερικανικές προμήθειες, δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα. Αξιωματούχοι και αναλυτές σημείωναν πως όταν τα συγκεκριμένα αποθέματα εξαντληθούν, η ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας προστατεύοντας τα μετόπισθέν της θα πληγεί σημαντικά.

Οι Ουκρανοί είχαν προειδοποιηθεί γι’ αυτό από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επέκρινε επανειλημμένα τα δισεκατομμύρια που στάλθηκαν στο Κίεβο και πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο αντιτάχθηκαν στο τελευταίο πακέτο βοήθειας, το οποίο εγκρίθηκε τον Απρίλιο.

Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχίσει να μάχεται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η κυβέρνησή του έστειλε όπλα από τα υπάρχοντα αποθέματα των ΗΠΑ και υπέγραψε συμβόλαια με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Αυτές οι παραδόσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 2026. Ο Τραμπ έχει πλέον ανατρέψει αυτές τις αποφάσεις, επιτιθέμενος στον Ζελένσκι μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα. Τον κατηγόρησε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο και τον χαρακτήρισε «δικτάτορα». Και οι δύο ισχυρισμοί αντικατοπτρίζουν τη ρωσική προπαγάνδα για τον ουκρανό ηγέτη και τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, το 2022.

Η Ευρώπη ενδέχεται να αγοράσει αμερικανικά όπλα για λογαριασμό της Ουκρανίας, αλλά αν οι ΗΠΑ δεν συμμετάσχουν στην παραγωγή, «αυτό θα είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για την Ουκρανία και την Ευρώπη» δήλωσε ο Μιχαΐλο Σάμους, διευθυντής του New Geopolitics Research Network.

 

 

 

 

Tags
Back to top button