Ο «λευκός καπνός» της επιστροφής των κλιμακίων των θεσμών από Δευτέρα στην Αθήνα ακόμη δεν έχει γίνει «ορατός», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr. Έτσι, επιχειρείται μέσα στις επόμενες ώρες να βρεθεί μια λύση που θα «γεφυρώσει» τις διαφωνίες ώστε να μη «χαθεί» οριστικά το ορόσημο της 7ης Απριλίου, όταν θα συνεδριάσει στη Μάλτα το άτυπο (πρωινό και σύντομης διάρκειας) Eurogroup.
Στο επίκεντρο των διαφωνιών που επιχειρήθηκε χθες μέσα από «εντατικές διαπραγματεύσεις» να λυθούν εξ αποστάσεως βρίσκεται η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Το ΔΝΤ επιμένει το 1,9 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) να «εφαρμοσθεί» από το 2019 (το αρχικό σενάριο προέβλεπε περικοπή των συντάξεων κατά 1,9 δισ. ευρώ το 2020 και του αφορολογήτου κατά 1,9 δισ. ευρώ το 2019).
Η κυβέρνηση φέρεται να ζητά μεταβατικότητα, με ένα τελευταίο σενάριο να κάνει λόγο για «μοίρασμα» των μέτρων μέσα στο 2019-2020 (1,9 δισ. ευρώ μέτρα το 2019 κατά 70% από συντάξεις και κατά 30% από αφορολόγητο, με αντίστροφες ισόποσες περικοπές από αφορολόγητο και συντάξεις το 2020). Ένα άλλο σενάριο μιλά για σταδιακότητα στις συντάξεις (περικοπή σε 2 ή σε 3 έτη) με εφαρμογή του αφορολογήτου από το 2019. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για οπισθοχώρηση της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα από την αρχική παραδοχή της στα Brussels Group, η οποία επηρέασε την τροπή των διαπραγματεύσεων, αλλά και για «άκαμπτη» στάση του ΔΝΤ, που «ενοχλεί» ακόμη και κοινοτικούς θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση, πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Και αυτό έγινε σαφές χθες από τις τοποθετήσεις του κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και του ΔΝΤ. Μόνο που η χρονοκαθυστέρηση «απειλεί» και το μεγάλο deal, αυτό του χρέους. Και τούτο διότι πρέπει να προηγηθεί της συζήτησης που σχεδιάζεται για το τρίτο 10ήμερο του Απριλίου στην Ουάσιγκτον η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει τα στάδια της πρώτης τεχνικής (SLA) αλλά και της πολιτικής συμφωνίας.
Η νέα απόπειρα και τα «τεχνικά» στάδια
Ο οδικός «χάρτης» που θα οδηγήσει έως την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου περιλαμβάνει μια σειρά από στάδια που υπάρχουν σε κάθε αξιολόγηση και δεν αναστρέφονται. Μπορούν να γίνουν την… ίδια ημέρα, όπως συνέβη για παράδειγμα στην αξιολόγηση του 2013 (τρίτη αξιολόγηση 2ου μνημονίου) ή να πάρει έναν ή δύο μήνες όπως συνέβη και πέρυσι (πρώτη αξιολόγηση 3ου μνημονίου) αλλά και στο παρελθόν (π.χ. δεύτερη αξιολόγηση 2ου μνημονίου).
Το πρώτο είναι η τεχνική συμφωνία (συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων των θεσμών, που ονομάζεται Staff level Agreement). Παράλληλα ολοκληρώνεται και το πακέτο των κειμένων των επικυρωμένων/συμπληρωμένων μνημονίων (SMoU, τεχνικό μνημόνιο κ.λπ.) μαζί με τις λίστες με τα προαπαιτούμενα που θα προηγηθούν της καταβολής της δόσης, τα οποία εγγράφονται και στα μνημόνια αλλά και στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν προς το Eurogroup. Μετά οριστικοποιείται η έγκριση της αξιολόγησης από το Eurogroup (ή από το EWG αν το Eurogroup έχει δώσει σχετική εξουσιοδότηση) και επικυρώνεται από τον ESM που θα πρέπει να καταβάλει τη δόση.
Αυτήν τη φορά, αυτό που επιχειρείται είναι ιδανικά να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να μπορούν να οδηγηθούν σε συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων (SLA) έως την προσεχή Παρασκευή, την οποία θα «κοινωνήσουν» στο Eurogroup. Εναλλακτικά επιχειρείται να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια πρώτη τεχνική συμφωνία, η οποία θα μπορεί να οδηγήσει σε σύντομο και ορατό χρόνο στην SLA. Σε αυτό το «σενάριο» προόδου θα πρέπει να ακολουθήσει το πρώτο «κύμα» εφαρμοστικών νόμων (πηγές ομιλούσαν χθες για κατάθεση νομοσχεδίου πριν από τη Μεγάλη Τετάρτη) και παράλληλα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα κείμενα των μνημονίων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Και θα πρέπει να «προχωρήσει» παράλληλα και το μνημόνιο με το ΔΝΤ…
Τα περιθώρια
Πηγές των θεσμών έδιδαν χθες ένα περιθώριο έως και το Σαββατοκύριακο για να βρεθεί λύση. «Οι βαλίτσες είναι έτοιμες εδώ και ημέρες», ανέφεραν.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία ή αν δεν επιστρέψουν καν οι θεσμοί, τα χρονικά περιθώρια «στενεύουν». Μεσολαβούν αμέσως μετά οι διακοπές για το Πάσχα και μετά απομένουν λίγες μόνο «εργάσιμες» ημέρες έως το μεγάλο ορόσημο του χρέους στην Εαρινή Σύνοδο της Ουάσιγκτον.
«Γίνεται αγώνας για να προλάβουμε», ανέφεραν χθες διαπραγματευτικές πηγές για τον στόχο μιας πρώτης, έστω, συμφωνίας έως την 7η Απριλίου. Προηγήθηκε η δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως τότε και ότι πιθανώς θα χρειαστεί νέο έκτακτο Eurogroup αλλά και πηγών του ΔΝΤ ότι είναι πολύ νωρίς να εικάσουμε για την προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών (SLA).
Χθες, έλαβε χώρα ένας νέος γύρος τηλεδιαπραγματεύσεων, στον απόηχο της συνόδου του EWG, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και παρουσία των θεσμών).
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη δήλωσή του, αναφέρθηκε στη β’ αξιολόγηση και όχι σε μια πρώτη συμφωνία. «Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup», ανέφερε. «Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», τόνισε. «Είναι πάντα δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», πρόσθεσε.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω εκπροσώπου του ανέφερε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς να εικάσουμε για την προοπτική επίτευξης μιας Staff Level Agreement (δηλαδή συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίων των θεσμών).