Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης φωτογραφικός διαγωνισμός του ΑΠΕ-ΜΠΕ που προσέλαβε 52 δημοσιογράφους

Τον τρόπο με τον οποίο προσλήφθηκαν λίγο πριν τις ευρωεκλογές 52 δημοσιογράφοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ετοιμάζεται να εξετάσει σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι καταγγελίες που έχουν περιέλθει στο γραφείο του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα στα θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι δεκάδες αυτές προσλήψεις έγιναν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο με καθαρά φωτογραφικό διαγωνισμό με σκοπό να τακτοποιηθούν λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου (όπου διαφαινόταν το εκλογικό αποτέλεσμα) τα άτομα που απασχολούνταν ήδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκια.

Για να συμμετάσχει κάποιος δημοσιογράφος στον κατά τ’ άλλα ανοικτό διαγωνισμό θα έπρεπε απαραιτήτως, όπως αναφερόταν στους όρους, να έχουν απασχοληθεί σε… πρακτορείο ειδήσεων. Μόνο που εκτός από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει κάποιο άλλο στη χώρα μας, οπότε αυτόματα αποκλειόταν οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος.

Ήδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού, που συστάθηκε πρόσφατα από απόφοιτους των δημοσιογραφικών τμημάτων των πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχει κάνει λόγο για «προσχηματική και φωτογραφική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος», ενώ είχε στείλει τις αιτιάσεις και στον τέως Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση ούτε από τον ίδιο, ούτε από τους υπόλοιπους αποδέκτες όπως ήταν μεταξύ άλλων ο τότε Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος.

Ο διαγωνισμός, που εμπεριείχε και συνέντευξη, προχώρησε κανονικά και στις 15 Μαΐου η Επιτροπή Αξιολόγησης παρέδωσε επισήμως στον γενικό διευθυντή και πρόεδρο του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλη Ψύλλο (ο οποίος σήμερα τελεί υπό παραίτηση καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητεί τον αντικαταστάτη του) τα αποτελέσματα. Ω του θαύματος, όλοι οι επιτυχόντες ήταν πρόσωπα που απασχολούνταν ήδη στο κρατικό πρακτορείο, ενώ είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.

Συγκεκριμένα προσλήφθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου 5 εσωτερικοί συντάκτες, 6 δημοσιογράφοι στο διεθνές ρεπορτάζ, 4 στο κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό ρεπορτάζ, 6 στο πολιτικό – οικονομικό, 6 στο επαρχιακό, 10 στο ραδιόφωνο του πρακτορείου, 4 στα social media, 7 στην παραγωγή τηλεοπτικού δημοσιογραφικού έργου και 4 φωτορεπόρτερ (τα σχετικά ονόματα έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια»).

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το εάν όλα όσα έγιναν είναι νόμιμα ή παράτυπα και εάν υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης των διορισμών, καθώς, όπως καταγγέλλει μεταξύ άλλων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού:

Ως προϋπηρεσία ελήφθη μόνο αυτή που έχει αποκτηθεί σε πρακτορείο ειδήσεων, που όλως «τυχαίως» στην Ελλάδα είναι μόνο ένα.
Έγιναν δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ, άσχετα εάν είναι συναφή με το επάγγελμα του δημοσιογράφου, προφανώς γιατί κάποιοι από τους 52 δεν είχαν τον σχετικό τίτλο σπουδών.
Η συνέντευξη είχε μεγαλύτερη βαρύτητα από τα τυπικά προσόντα.
Για τις προκηρυσσόμενες θέσεις αρκούσε η «καλή γνώση» μιας ξένης γλώσσας.

Tags
Back to top button