Στην πρώτη γραμμή «αγκαζέ» με τον Ζαν Λικ Μελανσόν η Ζωή Κωνσταντοπούλου συμμετείχε σήμερα το απόγευμα, στη μεγάλη πορεία από την πλατεία της Βαστίλλης, στην πλατεία της Δημοκρατίας.
«Είμαστε η επανάσταση του λαού κατά της προεδρικής μοναρχίας» δήλωσε εμφατικά ο Ζαν-Λικ Μελανσόν από την υπερυψωμένη εξέδρα στην Πλατεία της Δημοκρατίας, μπρος στο πυκνό πλήθος, ενώ πίσω του κυμάτιζαν σημαίες, ανάμεσα και η ελληνική, και πανό.
Η συγκέντρωση στο Παρίσι κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής, καθώς ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες των διοργανωτών, οι οποίοι ανέμεναν γύρω στις 80.000 κόσμο. Η πλατεία της Δημοκρατίας ήταν κατάμεστη και υπολογίζεται ότι είχε πάνω από 130.000 άτομα.
«Να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την προεδρική μοναρχία που ανέπτυξε στενή σχέση με τους ισχυρούς του χρήματος, τους υπηρέτες του χρήματος, που έχουν διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι ήλθε η ώρα να περάσει η Γαλλία στην 6η Δημοκρατία, αλλάζοντας το Σύνταγμα.
Μιλώντας κάτω από το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα της Δημοκρατίας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν ενθουσίασε το συγκεντρωμένο πλήθος με τη ρητορική του.
Απηύθυνε κάλεσμα «να αγκαλιάσουμε την ανυποταγή μας», υπογραμμίζοντας ότι στη Γαλλία «η Δημοκρατία δεν έχει ολοκληρωθεί, και σε αυτήν την πλατεία όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση της 5ης Δημοκρατίας, θα πρέπει να πάρει τη θέση της η 6η Δημοκρατία. Αυτή η νέα Δημοκρατία θα είναι κοινωνική και θα πρέπει να καταλύσει όλα τα απολυταρχικά δικαιώματα που παρέχει η 5η στον Γάλλο πρόεδρο, συμπλήρωσε.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, το άρθρο 16 που δίνει ειδικές απόλυτες εξουσίες στον Πρόεδρο για 30 μέρες, το άρθρο 35 που επιτρέπει στον Πρόεδρο να οδηγήσει το γαλλικό στρατό για 4 μήνες σε πολεμικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, χωρίς τη συμφωνία του Κοινοβουλίου.
Για την αλλαγή του Συντάγματος προτείνει τη δημιουργία μιας συνέλευσης με μέλη αιρετούς, αλλά και με πολίτες ύστερα από κλήρωση.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ζαν Λικ Μελανσόν ανέφερε ότι «η αποτυχία αυτού του οικοδομήματος εκρήγνυται μπρος στα μάτια του παρόντος» και τόνισε πως θα πρέπει «να υπάρξει απειθαρχία σε όλα και όλα θα πρέπει να ξανασυζητηθούν από την αρχή», υπογραμμίζοντας ότι η όποια σημαντική απόφαση ή Συνθήκη θα πρέπει να επικυρώνεται με δημοψήφισμα, ώστε να δοθεί η εξουσία στο λαό.
«Αντίσταση, αντίσταση» ήταν τα συνθήματα με τα οποία το πλήθος εκδήλωνε την ικανοποίησή του.
Εάν εκλεγεί Πρόεδρος ο Μελανσόν, τόνισε ότι δεν θα υπογράψει την εμπορική συμφωνία CETA με τον Καναδά, αλλά ούτε άλλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός με τους αντιπάλους του και δεν έχασε την ευκαιρία να κατακρίνει την κυβέρνηση για τη χρήση του άρθρου 49 παρ.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση του εργατικού νόμου και του νόμου Μακρόν (επί θητείας του ως υπουργού οικονομίας) χωρίς να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Τέλος, υπογράμμισε τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, επιβεβαιώνοντας τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.