
Η Ιωάννα Μάρη, προϊσταμένη υδάτινων πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη, πολύ σημαντικά στοιχεία που φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος της λειψυδρίας στην Κρήτη ειδικά στις ανατολικές περιοχές.
Μιλώντας στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη τόνισε ότι τα βροχομετρικά στοιχεία μέχρι το Φεβρουάριο που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν ότι το τρίτο κατά σειρά ξηρό έτος έχει επιφέρει μεγάλη μείωση στην στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα ενώ όσο αφορά τα επιφανειακά νερά στα φράγματα τα δεδομένα είναι απελπιστικά.
Ειδικότερα η κ. Μάρη ανέφερε ότι το Ηράκλειο, η Μεσαρά και το Λασίθι βρέθηκαν το προηγούμενο υδρολογικό έτος να είναι στο 60% μέσο όρο μιας καλής χρονιάς από πλευράς βροχοπτώσεων όπως ήταν τα έτη 2020, 2021, 2022.
Τα δεδομένα είναι καλύτερα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα σε Ηράκλειο και Λασίθι.
Όσον αφορά τα φράγματα και τις ποσότητες νερού μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη: Το φράγμα Φανερωμένης χωρητικότητας 18 εκατ κυβικών είχε 3,1 εκατ κυβικά, το φράγμα Μπραμιανών χωρητικότητας 15 εκατ κυβικών είχε μόλις 3,9 εκατ ενώ πέρυσι 9,5 εκατ, το φράγμα Αποσελέμη των 27 εκατ κυβικών φέτος μόλις 3,5 εκατ κυβικά νερού. Το φράγμα Ποταμών είναι πλήρες με 17,5 εκατ κυβικά ωστόσο η ανυπαρξία δικτύων είναι η αιτία που δεν αξιοποιείται το νερό.
Όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα Βιάννος και Μεσαρά υπάρχει συνεχόμενη ταπείνωση της στάθμης του νερού τα 3 τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.