Στα δικαστήρια «οδήγησε» ο Νίκος Μαστοράκης την Ελένη Μενεγάκη, δημοσιογράφους της εκπομπής της και τον Alpha με αφορμή απόσπασμα από συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Φρέντυ Γερμανό, που έπαιξε στον αέρα της εκπομπής «Ελένη». Ο γνωστός σκηνοθέτης και παραγωγός ζητάει 24.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «δικό του πνευματικό δημιούργημα», αφού υποδείκνυε ακόμη και τις ερωτήσεις στον Φρέντυ Γερμανό.
Ο λόγος της αντιδικίας είναι η επτάλεπτη συνέντευξη που είχε πάρει ο Φρέντυ Γερμανός από την Αλίκη για την εκπομπή «Σήμερα» το 1969, δύο ημέρες μετά τη γέννηση του γιου της Γιάννη Παπαμιχαήλ. Στο κανάλι του στο YouTube ο Νίκος Μαστοράκης αναφέρει χαρακτηριστικά κάτω από το βίντεο: «Η Αλίκη φιλοξένησε (στο δωμάτιο του μαιευτηρίου) τον Φρέντυ Γερμανό, αυτή τη φορά ως... απεσταλμένο του ΣΗΜΕΡΑ. Με συνεργείο της Φίνος Φιλμ και κάμερα 35mm, κάναμε αυτή την ιστορική συνέντευξη που τα “σοβαρά” κανάλια αρέσκονται να παίζουν πειρατικά (στον Alpha μάλιστα έχει κατατεθεί σχετική μήνυση και αγωγή). Φταίνε και οι πειρατές του YouTube που ανεβάζουν ό,τι λάχει, για να το αναπαράγουν ως κλεπταποδόχοι οι ανεύθυνοι καναλάρχες».
Ο δικηγόρος του καναλιού υποστήριξε: «Δεν είναι ο κ. Μαστοράκης ο πνευματικός δημιουργός. Αν υπάρχει δικαίωμα, τότε αυτό ήταν της Βουγιουκλάκη και του Γερμανού ή των κληρονόμων τους. Αρνούμαστε την αγωγή». Ως μάρτυρας κατέθεσε μια φίλη του Νίκου Μαστοράκη, τονίζοντας ότι εκείνος καθοδηγούσε τον Φρέντυ Γερμανό: «Τον Μάιο του 2012 στην εκπομπή της Μενεγάκη προβλήθηκε απόσπασμα από την εκπομπή “Σήμερα” του Νίκου Μαστοράκη. Ως σκηνοθέτη, έπρεπε να του ζητήσουν τα πνευματικά δικαιώματα».
Πρόεδρος: Εφτιαξε ο Μαστοράκης τις ερωτήσεις;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω ακριβώς...
Πρόεδρος: Ναι, αλλά κάπως πρέπει να προκύπτει το δικαίωμα!
Μάρτυρας: Είναι παλιά εκπομπή, δεν θυμάμαι. Ξέρω ότι έδινε οδηγίες για ερωτήσεις και απαντήσεις. Εστηνε την εκπομπή. Την ιδιότητά του τη γνώριζε ο Αlpha. Υπήρχε και προηγούμενη αντιδικία με τον σταθμό για τέτοιο ζήτημα. Οταν προβλήθηκε το απόσπασμα, έστειλε εξώδικο και ζήτησε αποζημίωση 12.000 ευρώ.
Δικηγόρος Μαστοράκη: Υπήρξε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που απαγόρευσε τη μετάδοση της εκπομπής, πιθανολογώντας ότι πρόκειται για πνευματικό έργο Μαστοράκη. Ομως ο σταθμός συνέχισε την παράνομη εκπομπή μέσω web tv.
Δικηγόρος Alpha: Τότε δεν μας είχατε πει ότι είναι σκηνοθέτης. Και θυμηθήκατε πράγματα ξαφνικά. Το έργο δημιουργήθηκε το 1969.
Τον τρόπο που έφτασε το υλικό στην εκπομπή «Ελένη» περιέγραψε ο παραγωγός Κεβόρκ ντε Σαρκισιάν: «Είχαμε κάνει θέμα με επωνύμους που είχαν κάνει παιδιά, στο οποίο παίξαμε ένα κομμάτι από την επίσκεψη Γερμανού στη Βουγιουκλάκη, που λένε πόσο χαρούμενη είναι. Είχε έρθει ο Μαστοράκης για συνέντευξη στη Μενεγάκη και μας είχε δώσει υλικό να παίξουμε. Από εκεί το βρήκαμε».
Πρόεδρος: Αυτό δεν σημαίνει ότι παίζετε όποτε θέλετε το υλικό...
Μάρτυρας: Ναι, ούτε όμως ότι είναι δικό του! Σε αυτές τις εκπομπές δεν υπάρχει ιδιαίτερη σκηνοθετική επιμέλεια. Πολλές φορές ο οπερατέρ έκανε τη σκηνοθεσία!
Πρόεδρος: Με δεδομένο ότι ο κ. Μαστοράκης είχε ήδη διαμαρτυρηθεί, δεν έπρεπε να είστε προσεκτικοί;
Μάρτυρας: Η Μενεγάκη δεν ασχολείται, πού να ξέρει για τα βίντεο. Οταν το απόσπασμα είναι πάνω από λεπτό, ενημερώνουμε τη νομική υπηρεσία. Για προβολή κάτω του λεπτού δεν το κοιτάζουμε καν.
Ασφαλιστικά μέτρα για τα πνευματικά δικαιώματα
Από το 2013 ο Νίκος Μαστοράκης είχε υποβάλει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος τόσο του Alpha όσο και του Star για την προβολή αποσπασμάτων εκπομπών στις οποίες συμμετείχε. Ο δημοσιογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα στον Alpha και στην εκπομπή «Ελένη» για την προβολή του αποσπάσματος με την Αλίκη και στην εκπομπή «Chart Show» για προβολή αποσπάσματος από την εκπομπή του «Να τα ξαναπούμε». Ασφαλιστικά μέτρα είχε κάνει και στη «Μεσημεριανή Μελέτη» του Star, επειδή προέβαλαν αποσπάσματα από την εκπομπή «Αν», όπου η Τατιάνα Στεφανίδου έπαιρνε συνέντευξη από τη Μαλβίνα Κάραλη.
Τον Αύγουστο του 2013 το δικαστήριο είχε απαντήσει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ενδέχεται να ανήκουν στον Μαστοράκη και απαγόρευσε την προβολή χωρίς την έγκρισή του με την εκδίκαση των σχετικών αγωγών. Στις αποφάσεις, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι επιβάλλεται «χρηματική ποινή ποσού 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση εκ μέρους τους της παραπάνω διάταξης», ενώ ορισμένοι από τους αναφερομένους απειλούνται με «προσωπική κράτηση δύο μηνών για κάθε παράβαση της διάταξης».
Πηγή: