«Το ονομάζω σεξουαλική επανάσταση: ένας νεαρός Κρητικός, γνωρίζει μια Φλαμανδή, ερωτεύονται, παντρεύονται και γίνονται Ευρωπαίοι. Το ίδιο και τα παιδιά τους. Η ιδέα του Erasmus θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, και όχι μόνο για τους σπουδαστές αλλά και για τους ταξιτζήδες, τους υδραυλικούς και άλλους εργάτες. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοώ είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ζήσουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να αφομοιωθούν αναμεταξύ τους», έγραψε στο προφίλ του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τα 30 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος Erasmus.
"Έτσι τα έχει πει ο Ουμπέρτο Έκο (έβαλα μόνο τον Κρητικό στην θέση του Καταλανού, για να το κάνω πιο προσιτό).
Το πρόγραμμα Erasmus γιορτάζει τα 30 του χρόνια. 9.000.000 φοιτητές, νέοι, μαθητευόμενοι τεχνίτες, εκπαιδευτικοί και εθελοντές ταξίδεψαν, έζησαν και έμαθαν. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα είχαν καμιά δυνατότητα να το κάνουν χωρίς το Erasmus. Ανάμεσα τους και 173.000 Έλληνες. Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να φτιάξει πολλά Erasmus. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα λογιστήρια.
Πρέπει - το προτείναμε και θα επιμείνουμε - οι νέοι μεχρι τα 25 τους χρόνια να μπορούν μετακινούνται με πολύ λίγα χρήματα σε όλη την Ευρώπη με λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία και αυτό να το θεωρήσουμε δικαίωμα και όχι παραχώρηση. Αυτός είναι ο δρόμος της Ευρώπης και όχι μόνο ψυχρές εντολές, διαγράμματα και συμβούλια." καταλήγει η ανάρτηση.