Στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, στη μικρασιατική ακτή βόρεια της Λέσβου, αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ιδιότητα του σεισμολόγου, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.
Ο κ. Τάσσος χαρακτήρισε τη σεισμική δραστηριότητα ως «μια τυπική σμηνοσειρά σεισμών που χαρακτηριστικό έχει πολλούς σεισμούς με μεγέθη που στην οροφή τους δεν απέχουν μεταξύ τους».
Όπως είπε, το φαινόμενο είναι σύνηθες στον ελλαδικό χώρο, διαρκεί μερικές εβδομάδες και σταδιακά θα μειώνεται η συχνότητα χωρίς να μειώνεται το μέσο μέγεθος.
Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι σεισμοί γύρω από τα 5 ρίχτερ.
Ο κ. Τάσσος στάθηκε ιδιαίτερα στο τι πρέπει να κάνει η οργανωμένη πολιτεία για να θωρακίσει όσο το δυνατό περισσότερο τους πολίτες από τις άσχημες συνέπειες ενός σεισμού.
«Δεδομένου ότι η αντισεισμική προστασία, όπως και η αντιπυρική προστασία δεν είναι προϊόν που μπορείς να το αναθέσεις σε ιδιώτες και να αποφέρει κέρδος, για τις κυβερνήσεις τέτοιες δαπάνες είναι μη επιλέξιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρωτοβάθμιος έλεγχος κτιρίων που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και έχουν ελεγχθεί μόλις το 15% των δημοσίων κτιρίων ενώ στο 30% αυτών που ελέχθησαν βρέθηκε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που όμως δεν έγιναν».
Το ίδιο συμβαίνει και με την αντιπυρική προστασία, υποστήριξε ο κ. Τάσσος, σημειώνοντας την αποψίλωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από προσωπικό που μετακινείται, όπως υποστήριξε, στη «Φράπορτ» αλλά και από τους πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες που η συμβάσεις τους έχουν λήξει και ακόμα δεν έχουν μονιμοποιηθεί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ