Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

«Σούπερ Μπλε Ματωμένο Φεγγάρι»: Για πρώτη φορά μετά από το 1866 (βίντεο)

Το «Σούπερ Μπλε Ματωμένο Φεγγάρι» κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά από το 1866 και πρόκειται για μία συνύπαρξη φαινομένων που συμβαίνει κάθε 150 χρόνια, ένα φαινόμενο που κάποιος μπορεί να απολαύσει μόνο μία φορά στη ζωή του θα λάβει χώρα την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.

Την Τετάρτη, λοιπόν, οι κάτοικοι της Γης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα συνδυασμό «σούπερ Σελήνης», «μπλε Σελήνης» αλλά και «έκλειψης Σελήνης». 

Την συγκεκριμένη ημέρα, το φεγγάρι μοιάζει κατά 14% μεγαλύτερο απ' ότι συνήθως, καθώς βρίσκεται 359.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, που μεταφράζεται σε 50.000 χιλιόμετρα λιγότερο από τη μέγιστη δυνατή απόσταση. Ούσα στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό της πλανήτη, η Υπερπανσέληνος, δηλαδή η πανσέληνος όταν η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, φαίνεται πιο μεγάλη και πιο λαμπρή. 

Την ίδια ώρα θα έχουμε και το Μπλε Φεγγάρι. Έτσι αποκαλείται μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους.

Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι.

Όμως δεν τελειώνουμε εδώ: Από αυτή τη μοναδική στιγμή δεν θα μπορούσε να λείπει το Ματωμένο Φεγγάρι, δηλαδή το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από την Γη στην σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με την Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μονάχα σε νύχτα με πανσέληνο. Η διάρκεια και το είδος μιας έκλειψης εξαρτώνται από την θέση της Σελήνης σε σχέση με τα σημεία που η τροχιά της τέμνεται με την εκλειπτική. Εν αντιθέσει με την έκλειψη Ηλίου, που είναι ορατή από μικρές σχετικά περιοχές της Γης, μια έκλειψη Σελήνης είναι ορατή από οποιοδήποτε σημείο στην πλευρά της Γης που είναι νύχτα.

Το φαινόμενο έχει διάρκεια μερικών ωρών, ενώ μια ολική έκλειψη Ηλίου διαρκεί μονάχα μερικά λεπτά, διότι η Σελήνη έχει μικρότερη σε μέγεθος σκιά. Κάθε χρόνο συμβαίνουν από δύο ως πέντε εκλείψεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι όμως ολικές.  

Η κορύφωση του φαινομένου θα λάβει χώρα για ένα δίωρο, το οποίο θα είναι διαφορετικό για κάθε χώρα, λόγω της διαφοράς στην ώρα, αλλά και στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος. Το φεγγάρι θα περάσει από διάφορες φάσεις, θα αρχίσει να χάνεται και θα επανέλθει μεγαλοπρεπέστατο στον ουρανό.

Το άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο θα γίνει ορατό στην Ανατολική Ασία, σε περιοχές του Ατλαντικού, στις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής. Στις ανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στην Ευρώπη, θα είναι μεν ορατό, αλλά όχι τόσο έντονα όσο στις προηγούμενες.

Στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, και στην Ινδονησία, θα δημιουργήσει ένα απόλυτο υπερθέαμα. Επίσης, όσοι βρίσκονται στη Χαβάη και στην Αλάσκα θα μπορούν να το απολαύσουν. 

Στην Αθήνα η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι απολύτως ορατό.

Η NASA, που ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την κάλυψη και μελέτη αναλόγων φαινομένων, θα καλύψει ζωντανά μέσω διαδικτύου το σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι, καθώς, όπως δήλωσε ένας επιστήμονας: «Όσοι δεν θα είναι σε θέση να το δουν, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 150 χρόνια για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία».

Tags
Back to top button