«Αθήνα Νο2» ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζοντας ως τμήματα «μεταβατικότητας» τα τμήματα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από τους σπουδαστές, τα οποία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Όπως διαφάνηκε από δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το μέλλον κάποιων τμημάτων ΤΕΙ που δεν αποτελούν «πόλο έλξης» θα αποφασίσουν και οι διοικήσεις τους. Στη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προτάθηκε από τον υπουργό Παιδείας και έγινε δεκτό από τη Σύνοδο, να υπάρξει σύντομα μία πλήρως αιτιολογημένη πρόταση της Συνόδου, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της ακαδημαϊκά κριτήρια και υπάρχοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς, ώστε να αποφασιστεί ποια από τα Τμήματα μεταβατικότητας θα μπορούσαν να δεχτούν φοιτητές την επόμενη χρονιά.
Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως η Σύνοδος Προέδρων έχει στη διάθεση της όλα τα στοιχεία για να προσδιορίσει τις δυνατότητες του κάθε Ιδρύματος ως προς το μέλλον αυτών των Τμημάτων,και να διαμορφώσει μια συνθετική, λελογισμένη και ιεραρχημένη, βάσει προτεραιοτήτων,πρόταση.
Για το θέμα των μεταβατικών Τμημάτων του σχεδίου «Αθήνα» ο υπουργός φαίνεται να εστιάζει στο να να δοθεί παράταση της μεταβατικότητας για ένα ακόμη χρόνο έως το 2019 ενώ η Σύνοδος ζήτησε την άμεση επίλυση του θέματος και την ένταξη στο μηχανογραφικό όσων Τμημάτων κριθεί ότι κακώς τέθηκαν σε μεταβατικότητα από το σχέδιο «Αθηνά». Η παράταση της μεταβατικότητας παρατείνει την εκκρεμότητα στα Ιδρύματα που επιθυμούν να επαναλειτουργήσουν ορισμένα από αυτά τα Τμήματα και αναστέλλει τον ακαδημαϊκό τους σχεδιασμό (π.χ. την κατανομή θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού).
Οι πρόεδροι τμημάτων ΤΕΙ κρίνουν οτι στο υπουργείο έχουν από καιρό κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις από τα Ιδρύματα που έχουν Τμήματα σε καθεστώς μετάβασης ενώ η Γραμματεία της Συνόδου έχει προτείνει να κληθούν οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων, κάθε μια ξεχωριστά, για διεξοδική συζήτηση των προτάσεων των Ιδρυμάτων, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το υπουργείο.