Φορολογικά ζητήματα τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΕΕ.
Στη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών, οι οποίες θα εστιάζουν στη στήριξη της ανταγωνιστικής εμπορικής δραστηριότητας, στον περιορισμό και εξορθολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης της εμπορικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη διασύνδεσή της με την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.
Στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις πηγές ρευστότητας για τις βιώσιμες εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και στην προώθηση των διενεργούμενων, μέσω πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών μέσων, συναλλαγών και στην αναγκαιότητα θέσπισης και λειτουργίας του «ειδικού επιχειρηματικού/τροφοδότη λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μέσω της συρρίκνωσης του διοικητικού κόστους/γραφειοκρατία για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και στην προώθηση δράσεων για την ενδυνάμωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κατάρτισης εργαζομένων.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι επικεφαλής του τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας (ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τους αναπληρωτές τομεάρχες, Θεόδωρο Φορτσάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο που μετείχαν και στη σημερινή συνάντηση) θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τις διοικήσεις φορέων της πραγματικής οικονομίας, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης στρατηγικής που θα εκτείνεται και πέραν των μνημονίων για την ανάταξη της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε τις παραμέτρους που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα:
Επισημάνθηκε η ανάγκη εξορθολογισμού του ύψους των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, όταν βεβαίως οι συνθήκες και οι δείκτες αποδοτικότητας των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το επιτρέψουν, καθώς για πολλές από αυτές κρίνεται αμφίβολη η δυνατότητα επιβίωσής τους. Για όσο όμως διάστημα η μείωση των σχετικών συντελεστών θα κρίνεται ως ανέφικτη, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη θέσπιση ισοδύναμων μέτρων, τόνωσης της απασχόλησης και φορολογικής/ασφαλιστικής ελάφρυνσης των επιτηδευματιών.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των προτάσεων της ΕΣΕΕ, αναφορικά με τον περιορισμό του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, παραγόντων κομβικής σημασίας στην προσπάθεια καταπολέμησης των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας της Αγοράς.
Κρίθηκε αναγκαία η λήψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση της άσκησης εμπορικής δραστηριότητας και όχι στη περαιτέρω συρρίκνωσή της.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρακτικές όπως: οι αιφνιδιαστικές δεσμεύσεις επιχειρηματικών λογαριασμών, η μη δυνατότητα αξιοποίησης του διοικητικού συμβιβασμού αλλά και η επιβολή υπέρμετρων προστίμων και επιβαρύνσεων κατά τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων, θα πρέπει να εκλείψουν.
Η εξοικείωση επιχειρήσεων και καταναλωτών με το «ηλεκτρονικό εμπόριο» και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει, πρέπει να καταστεί κοινός τόπος και άμεση προτεραιότητα όλων των μερών.