Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στα πλοία, υπό το πρίσμα της αποτελεσματικής εφαρμογής της σύμβασης ναυτικής εργασίας, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στο Λονδίνο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) KiTack Lim.
Οι δύο πλευρές, συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης για την Εκπαίδευση και Πιστοποίηση των Ναυτικών (STCW).
Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ εξέφρασε εξάλλου την εκτίμησή του προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και προς το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή για τις καθημερινές διασώσεις προσφύγων και μεταναστών.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε επίσης συνάντηση με τον Βρετανό υφυπουργό Μεταφορών Lord Ahmad of Wimbledon. Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στο ναυτιλιακό τομέα, συμφωνώντας ότι το αναμενόμενο Brexit δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και του ΙΜΟ.
Ο υπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με το προεδρείο και το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee), στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.
Υπογράμμισε την μακροχρόνια εποικοδομητική σχέση του υπουργείου με το Committee και τόνισε την σημασία της συνεργασίας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους της ναυτιλίας για την επίτευξη του βασικού στόχου της συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και της απασχόλησης.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω προώθηση της στενής συνεργασίας στην βάση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ