Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συναγερμός: Το δηλητηριώδες Plotosus lineatus φτάνει στο Αιγαίο! – Mεγάλη προσοχή

Τουλάχιστον 130 είδη τροπικών ψαριών, αρκετά από τα οποία είναι δηλητηριώδη και τοξικά, έχουν εισβάλει στις ελληνικές θάλασσες, απειλώντας ευθέως το οικοσύστημα αλλά και τον κλάδο της αλιείας.


Ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου έχει καταγράψει τα ξενικά είδη που εξαπλώνονται στα νερά του Αιγαίου, όπως λεοντόψαρα, λαγοκέφαλοι και άλλα, που ακόμη βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, όμως αναμένεται σύντομα να έρθουν και στα μέρη μας.

Το λεοντόψαρο, για παράδειγμα, με τα δηλητηριώδη αγκάθια προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και έφτασε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο επικίνδυνος λαγοκέφαλος έχει ήδη εξαπλωθεί ταχύτατα στο Αιγαίο, όπου μάλιστα τρέφεται με ψάρια αλιείας.

Άλλοι «έποικοι» είναι το μπλε καβούρι και κάποια σπάνια είδη γαρίδας που έχουν εμπορική αξία, όμως διαταράσσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Αιτία αυτής της μετανάστευσης είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ.


«Προφανώς και η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών ευνοεί την εισβολή ξενικών ειδών, όμως το φαινόμενο αυτό οφείλεται και σε μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η διαπλάτυνση του καναλιού του Σουέζ ή οι κινήσεις πλοίων. Συχνά, διάφορα είδη εγκλωβίζονται ως λάρβες στα έρματα των πλοίων και αναπτύσσονται, όταν βρουν κατάλληλες συνθήκες», δήλωσε στη «Ροδιακή» ο ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, Γεράσιμος Κονδυλάτος.

Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει και για τη διαφαινόμενη άφιξη του Plotosus lineatus, που μοιάζει με χέλι και είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη παγκοσμίως.

Προς το παρόν, έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και στην Τουρκία, αλλά εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει και στο Αιγαίο.

Tags
Back to top button