Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα: Η Μάχη του Βατερλό

Η μάχη που έγινε στο Βατερλό στις 18 Ιουνίου του 1815, όχι μόνο τερμάτισε μια σειρά πολέμων της Γαλλίας με την υπόλοιπη Ευρώπη και σηματοδότησε την ήττα του Ναπολέοντα, αλλά έμεινε στην ιστορία σαν έκφραση, η οποία σημαίνει ότι κάποιος έχει υποστεί ολοκληρωτική ήττα.

Μετά την εξορία του στο νησί Έλβα, ο Ναπολέοντας επέστρεψε στον θρόνο τον Μάριο του 1815. Πολλές χώρες αισθάνθηκαν απειλή με την Αγγλία και την Πρωσία να θέλουν να τον ξεφορτωθούν, πριν αποκτήσει πάλι δύναμη.

Ο Ναπολέοντας θεώρησε πως θα είχε πλεονέκτημα αν επιτίθονταν πρώτος. Οι δυνάμεις του έφταναν της 72.000, των Άγγλων 68.000 και των Πρώσων 45.000. Τρείς ημέρες πριν το Βατερλο, ο Ναπολέοντας νίκησε τους Πρώσους στο Λίνι. Ωστόσο δεν κατάφερε να τους συντρίψει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στο Βαβρ, δίνοντας στην ευκαιρία στους Άγγλους και τους Πρώσους να ενωθούν.

Οι Άγγλοι θέλησαν να τον παρασύρουν στο Βατερλό, όπου θα μπορούσαν να οχυρωθούν καλύτερα. Το πρωί της 18ης Ιουνίου, ο Ναπολέοντας έκανε ένα σημαντικό λάθος. Καθυστέρησε μέχρι το μεσημέρι την επίθεση μέχρι να στεγνώσει το λασπωμένο έδαφος από την καταιγίδα που προηγήθηκε. Έτσι οι Πρώσοι έφτασαν στο Βατερλό και παρατάχθηκαν μαζί με τους Άγγλους.

Η μάχη ξεκίνησε λίγο μετά της 11. Μέχρι τις 6 το απόγευμα οι Γάλλοι ήταν πιο επιθετικοί, αλλά οι κατά κύματα επιθέσεις τους αποκρούστηκαν εύκολα λόγω έλλειψης συντονισμού. Στις 6 οι Γάλλοι συντονίζουν ιππικό, πεζικό και πυροβολικό και πετυχαίνουν ένα καίριο χτύπημα κατά των Άγγλων. Ο στρατάρχης Νει ζήτησε ενισχύσεις από τον Ναπολέοντα, όμως ο τελευταίος απέρριψε το αίτημα, επειδή ήταν απασχολημένος με την απόκρουση των Πρώσων. Τουλάχιστον προς στιγμήν. Πέρασε περισσότερη από μια ώρα για να στείλει έναν περιορισμένο αριθμό στρατιωτών.

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον αναδιοργάνωσε τις δυνάμεις του και στις 8 το βράδυ επιτέθηκε μαζί με τους Πρώσους. Ο γαλλικός στρατός πανικοβλήθηκε και υποχώρησε άτακτα. Στις 9 οι Άγγλοι και οι Πρώσοι κήρυξαν το τέλος της μάχης. Μιας μάχης τόσο βίαιης που 47.000 νεκροί κείτονταν μέσα σε μια περιοχή που έφτανε τα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η αυτοκρατορία του Ναπολέοντα έπεσε και οι σύμμαχοι τον εξόρισαν στην Αγία Ελένη, όπου πέθανε 6 χρόνια αργότερα. Ο γαλλικός λαός άλλωστε καταπονημένος από τους συνεχείς πολέμους ήθελε ειρήνη στην πλειοψηφία του. Μετά τη ήττα του Ναπολέοντα οι σύμμαχοι απομονώνουν τη Γαλλία και χωρίζουν την Ευρώπη σε τρεις ζώνες επιρροής, την αυστριακή, την πρωσική και την ρωσική, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ισχυροποιεί την αποικιακή της αυτοκρατορία.

Tags
Back to top button