Αναμενόμενο φαινόμενο χαρακτήρισε ο Σπύρος Λυκούδης, την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών από το Ποτάμι. Δεν πρόσεξε βασικά στοιχεία που έπρεπε να προσέξει στη διαδρομή του και τη λειτουργία του το Ποτάμι , δήλωσε και πρόσθεσε ότι ένα κόμμα που δεν έχει αποσαφηνισμένη τη φυσιογνωμία του και τη στρατηγική του, στις μεγάλες και σοβαρές δυσκολίες πλήττεται η συνοχή του.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Λυκούδης δήλωσε ότι θα ήθελε ο Σταύρος Θεοδωράκης να έχει πρωτοβουλίες ανακοπής αυτής της κρίσης και να γυρίσει τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο.
Έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους τους φίλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά δεν έχω δηλώσει ότι θα ενταχθώ, απάντησε ο Σπύρος Λυκούδης για σχετικά δημοσιεύματα και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της ανασυγκρότησης του χώρου της ευρύτερης, δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος. Νομίζω, δήλωσε, ότι εάν ανασυγκροτηθεί αυτός ο χώρος θα έχουμε μελλοντικά κυβερνήσεις συνεργασίας πολύ σταθερές. Αυτό για να πετύχει, όμως. επεσήμανε, πρέπει να υπερβούμε εαυτούς πολλές φορές, και δυστυχώς η υπέρβαση αυτή είναι πολύ δύσκολη.
Ο Σπύρος Λυκούδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία αίσθηση καχυποψίας και αντιπαλότητας από το Ποτάμι για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών, που επηρεάζει αρνητικά και δημιουργεί δυσκολίες στο διάλογο για την κεντροαριστερά. Επανέλαβε την αντίθεσή του στην παράδοση της έδρας όταν κάποιος αποχωρεί από κάποιο κόμμα και υπενθύμισε τη δήλωση Θεοδωράκη όταν αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Λαφαζάνη με την οποία τόνιζε «πως μπορεί ένας μηχανισμός και ένα κόμμα να ζητάει από έναν εκλεγμένο βουλευτή να παραδώσει την έδρα του που τη διεκδίκησε από την κοινωνία και την πήρε».
Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε όμως είναι εντελώς αντίθετος να ανεξαρτητοποιείται κάποιος από ένα κόμμα και να μετακινείται αμέσως στα έδρανα άλλου κόμματος, αυτό δεν είναι καθαρή πολιτική, τόνισε.