p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα που «εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι παραγωγικά και αναπτυξιακά».
Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως στόχος του Eurogroup είναι «να κλείσουν όσες περισσότερες διαφορές απομένουν», ενώ πρόσθεσε ότι «Δεν οφείλεται σε μας καμία καθυστέρηση. Έχουμε προχωρήσει κανονικά από τη δικιά μας μεριά».
Σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ, είπε πως «βάζει ζητήματα εκτός συμφωνίας και δεν νομίζουμε ότι συνεισφέρει» και λίγο αργότερα αναφερθείς στις υποχωρήσεις που έχει κάνει η Αθήνα σημείωσε πως «έχουμε λάβει μέτρα που εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι παραγωγικά και αναπτυξιακά».
Αναφερθείς στα της ενέργειας σημείωσε πως «είχαμε να διαχειριστούμε μια πολιτική που ήθελε πλήρες ξεπούλημα. Έχουμε ζητήσει να υπάρχει μια οργανωμένη πρόταση από τη ΔΕΗ και αυτό κάνει, αλλά όχι να ξεπουλήσουμε ό,τι να ναι και όσο όσο. Να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση».
Απαντώντας τέλος στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμείνει η τρόικα, ο υπουργός τόνισε πως «την ατζέντα των εκλογών και της αυξημένης πλειοψηφίας την βάζουν τα ΜΜΕ» και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει τη θέση για κλείσιμο της αξιολόγησης με το λιγότερο μηδενικό κόστος.
Ο στόχος μας για να κλείσει η αξιολόγηση είναι να έχει θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Δεν συνηγορώ ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της οικονομίας είναι επικίνδυνα, αντίθετα θα έλεγα ότι είναι θετικά. Ας πούμε λοιπόν όλοι μαζί, ως Έλληνες εννοώ και ως χώρα, όχι μόνο ως κυβέρνηση, ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε και τη διάθεση να είμαστε στο θετικό πρόσημο και δεν θέλουμε να δημιουργούνται αρνητικές εικόνες», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος.
Για το σημερινό Eurogroup ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να κλείσουμε όσες περισσότερες διαφορές απομένουν στα ζητήματα που έχει αφήσει ανοιχτά η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε είναι το θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους μαζί με την ποσοτική χαλάρωση».
Σχετικά με τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να τερματιστεί και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι «αυτή η πρόταση έχει ξανακουστεί και από τη γερμανική πλευρά και μπορεί να συνδεθεί με την άποψη που έχουμε ότι δεν υπάρχει ρόλος για το ΔΝΤ στην Ευρώπη.
Στη δική μας περίπτωση πάντως, το ΔΝΤ βάζει ζητήματα εκτός συμφωνίας, κωλύει τη διαδικασία της συμφωνίας, ζητά ζητήματα έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά. Δεν νομίζουμε ότι συνεισφέρει ούτε στη σταθερότητα , ούτε στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Αυτή η πρόταση αποδεικνύει ότι τα θέματα δημιουργούνται από το ΔΝΤ. Επιβεβαιώνει την ελληνική πλευρά αυτή η τοποθέτηση».