Ώρες ολόκληρες οι δυο κοσμοναύτες «πάλευαν» με τα καλώδια για να τοποθετήσουν την κεραία «Ίκαρος» στο εξωτερικό του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Θα εντοπίζει τις κινήσεις άγριων ζώων στα οποία έχει τοποθετηθεί τσίπ με GPS.
Οι Ρώσοι κοσμοναυτες, Sergey Prokopyev και Oleg Artemyev τοποθέτησαν με επιτυχία την κεραία «Ίκαρος» στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που θα συμβάλει αποφασιστικά σε κοινή έρευνα που θα διεξαχθεί για τον εντοπισμό άγριων ζώων, σε συνεργασία με Γερμανούς επιστήμονες.
Η κεραία, θα εντοπίζει άγρια ζώα στα οποία έχει τοποθετηθεί τσίπ με GPS και θα μεταφέρει τα δεδομένα στον κεντρικό υπολογιστή μέσα στην καμπίνα του Σταθμού, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο ορνιθολογίας «Μαξ Πλανκ».
Οι επιστήμονες, θα παρατηρήσουν την μετανάστευση μικρών ζώων στον πλανήτη, θα ερευνήσουν για την εξάπλωση ασθενειών αλλά και για την πιθανότητα πρόβλεψης φυσικών καταστροφών.
Οι Ρώσοι κοσμοναύτες έμειναν 7 ώρες και 46 λεπτά έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι Sergey Prokopyev και Oleg Artemyev ήταν έξω από το σταθμό μιάμιση ώρα περισσότερο από όσο είχε σχεδιαστεί και «πάλευαν» με τα καλώδια για να καταφέρουν να τοποθετήσουν την κεραία.
«Υπάρχουν ήδη αρκετά καλώδια εκεί έξω», εξήγησε στους δημοσιογράφους, στέλεχος της ρωσικής εταιρίας Energia που κατασκευάζει πυραύλους.
Οι κοσμοναύτες, εκτόξευσαν επίσης, τέσσερις μικρούς δορυφόρους αναζήτησης.
Λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της τοποθέτησης της κεραίας, δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τα δυο από τα τέσσερα κουτιά με δείγματα μικροβίων από το κύτος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι έως τώρα έρευνες, έχουν δείξει ότι κάποια από τα μικρόβια, έγιναν πιο ιογενή και ανθεκτικά.