Επιστήμονες του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (MEPhI), σε συνεργασία με συνεργάτες τους ιατρούς, ανακάλυψαν μέθοδο που θα βοηθήσει στη βελτίωση της θεραπείας της Λευκοκεράτωσης, με συνδυασμό ακτινοβολίας και φθορισμού.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ύγραναν τις νεοπλασίες με φωτοευαίσθητη ουσία επί 2-3 ώρες. Τα αφύσικα κύτταρα είναι σε θέση να απορροφήσουν τέτοιες ουσίες σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα υγιή κύτταρα.
Όταν η μεγαλύτερη ποσότητα της φωτοευαίσθητης ουσίας εγκαταλείπει τα υγιή κύτταρα, αλλά παραμένει στα «άρρωστα» κύτταρα, οι προσβεβλημένες περιοχές εκτίθενται σε συνδυασμένη ακτινοβολία, αποτελούμενη από σύντομους, ισχυρούς φωτεινούς παλμούς και ήπιο κόκκινο φως LED.
Η φωτοευαίσθητη ουσία απορροφά τη ραδιενέργεια και ενεργοποιεί μοριακό οξυγόνο, διαλυμένο στους ιστούς.
Το οξυγόνο, με την ισχυρή οξειδωτική του δράση καταστρέφει τα μη υγιή κύτταρα και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όταν η φωτοευαίσθητη ουσία διεγείρεται, το φως που εκπέμπεται καταγράφεται με φασματογραφικές μεθόδους, βοηθώντας στον ακριβή προσδιορισμό των προσβεβλημένων ιστών.
«Η συγκεκριμένη μέθοδος PDT είναι μια μέθοδος θεραπείας της νόσου, που διατηρεί τα όργανα. Έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, που επιβεβαιώνεται από τα θετικά αποτελέσματα σε περισσότερους από 700 ασθενείς», ανέφερε ο Βίκτορ Λοσένοφ, επικεφαλής του τμήματος Laser και Βιοτεχνολογιών του Κέντρου NRNU, στο Πανεπιστήμιο MEPhI, της Μόσχας.
Οι επιστήμονες αυτήν την περίοδο βελτιώνουν τη μέθοδο, για να δημιουργήσουν την ιδανική τεχνολογία για ν’ αξιολογήσουν την έκθεση στο λέιζερ, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γεγονός πολύ σημαντικό για επικίνδυνες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι προκαρκινικές παθήσεις του τραχήλου της μήτρας.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, Photodiagnosis and Photodynamic Therapy.