Η Ρωσία δοκίμασε την εξελιγμένη ατομική στολή μάχης “Ratnik” κατά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιούρι Μπορίσοφ. Το “Ratnik” ειναι ένα σύστημα εξελιγμένου προστατευτικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών.
Η Ρωσία εξαπέλυσε την επιχείρηση στην Συρία την 30η Σεπτεμβρίου 2015, μετά από αίτημα του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσσαντ. Η επιχείρηση ενέπλεκε τις αεροδιαστημικές δυνάμεις και ναυτικό της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε οτι διέταξε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Συρία αρχής γενομένης την 14η Μαρτίου επειδή το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ολοκλήρωσε τους κύριους αντικειμενικούς σκοπούς του στην Συρία.
«Κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων δοκιμάστηκαν τα τελευταία συστήματα επικοινωνιών, πληροφοριών, όπως επίσης και ο εξοπλισμός μάχης “Ratnik”, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων τύπων οπλισμού. Η περιστροφική εναλλαγή των ομάδων αεροσκαφών χρησιμοποιήθηκε ενεργά για την επίλυση των πολεμικών σκοπών στην Συρία»,είπε ο αναπληρωτής υπουργός κατα τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα Κρασνάγια Ζβένζτα (Κόκκινο Αστέρι).
Το “Ratnik” ειναι ένα σύστημα προηγμένου εξοπλισμού προστασίας και επικοινωνιών. Αποτελείται περίπου κατά 40 τοις εκατό από στοιχεία προστασίας και υποστήριξης ζωής και επιτρέπει στον στρατιώτη να λαμβάνει συνεχόμενες επικαιροποιήμενες πληροφορίες σχετικά με την τακτική κατάσταση σε μια εμπόλεμη περιοχή. Επιπλέον, το “Ratnik” περιλαμβάνει ένα αυτόνομο θερμαντήρα, ένα σακίδιο πλάτης, ένα ατομικό φίλτρο νερού, μια προσωπίδα αερίων και μια ιατρική συλλογή.
Επί του παρόντος ειναι υπό εξέλιξη για τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ο εξελιγμένος εξοπλισμός μάχης “Ratnik-3” με ενσωματωμένο εξωσκελετό και κράνος εξοπλισμένο με σύστημα προμετωπίδας κατάδειξης στόχου.
«Πρέπει να τονιστεί ότι μόνο κάποιοι σειριακοί τύποι όπλων χρησιμοποιούνται σε μια ειδική επιχείρηση, αλλά επίσης ενμπλέκεται και εξελιγμένος οπλισμός ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στα στάδια της εξέλιξης και δοκιμών», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, η Ρωσία δοκίμασε επίσης τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35S και Su-30SM, τα αεροσκάφη κρούσης Su-24, τα μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-34, τα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης Su-25SM, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, Tu-22M3 και Tu-95MS και ελικόπτερα Ka-52, Mi-24, Mi-35 και Mi-28.
Τα αεροπορικά μέσα χρησιμοποίησαν μεγάλο φάσμα αεροπορικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων καθοδηγούμενων βομβών με διάφορα συστήματα καθοδήγησης και από αέρος εκτοξευομένους πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 4500 χιλιομέτρων.
Πηγή: Προέλαση