Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα Κυριακή (15.01.2017) κηδεύεται ο Κυριάκος Αμοιρίδης, ο Έλληνας πρέσβης στη Βραζιλία που δολοφονήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η δολοφονία του συγκλόνισε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και όσους τον έζησαν και τον γνώριζαν κατά τη θητεία του στη Βραζιλία.
Η σορός του επέστρεψε πριν από μερικές μέρες στην Ελλάδα και σήμερα, στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος. Η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εξωτερικών, δημοσία δαπάνη, ένας τρόπος η Πολιτεία να τον τιμήσει για τη συνεισφορά του στην ελληνική διπλωματία.
Τραγική φιγούρα η 95 ετών μητέρα του που, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του καναλιού E Tv, έμαθε μόλις χθες πως ο γιος της έχει φύγει από τη ζωή. Δεν της είπαν όλη την αλήθεια, πως η γυναίκα του γιου της, Φρανσουάζ Αμοιρίδη και ο αστυνομικός εραστής της κατηγορούνται πως συνωμότησαν για να τον δολοφονήσουν. Της είπαν πως σκοτώθηκε σε τροχαίο…
«Να δώ το παιδί μου τελευταία φορά κι ας πεθάνω» φώναζε, όπως επίσης μετέδωσε η δημοσιογράφος, η χαροκαμένη μάνα, που δεν μπορούσε να αντέξει το χαμό του παιδιού της και μεταφέρθηκε υποβασταζόμενη στο νεκροταφείο για να πει στο παιδί της, το τελευταίο αντίο. Δίπλα της, να τη στηρίζουν στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της, φίλοι και συγγενείς, άνθρωποι που γνώρισαν και αγάπησαν τον Κυριάκο Αμοιρίδη.
Το φέρετρό του είναι τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, ενώ όταν έφτασε στο νεκροταφείο ήταν εκεί για να υποδεχτούν τη σορό του, άγημα του στρατού και στρατιωτική μπάντα.
Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «καθ’ όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας ο Κ. Αμοιρίδης υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα». Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.
Καίριας σημασίας, υπήρξε επίσης η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015.
Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα γενικά προξενεία στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Ρότερνταμ και στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, κατά την πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από