Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς πέθανε τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος;

Μια νέα θεωρία εξηγεί τα αίτια του θανάτου του Μακεδόνα βασιλιά και υποστηρίζει ότι πρέπει να ξαναγραφτεί η ιστορία

Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για τα αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά καιρούς ενοχοποιήθηκαν οι συμπολεμιστές του, ο αλκοολισμός, ο προσωπικός του γιατρός, διάφορες ασθένειες, όπως ο τύφος και η γρίπη ενώ έχουν χυθεί τόννοι μελανιού για συνωμοσίες που στήθηκαν εναντίον του.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας το μυστήριο λύθηκε. Όπως αναφέρει Δρ. Katharine Hall καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Dunedin, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ancient History Bulletin, ο θάνατος του μεγάλου στρατηλάτη φαίνεται ότι προήλθε εξαιτίας μιας νευρολογικής διαταραχής, του συνδρόμου  Guillain- Barre,  ενός αυτοάνοσου νοσήματος (GBS).

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.. Το σώμα του όμως δεν άρχισε να δείχνει σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως αυτό αποδείκνυε ότι ο Μεγάλος Αλέξανδρος ήταν θεός, αλλά σύμφωνα με την Δρ. Hall υπάρχει μια πιο λογική εξήγηση.

Η Δρ. Hall υποστηρίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να υπέφερε από μια νευρολογική διαταραχή που είναι γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré. Εξηγεί ακόμη ότι οι παριστάμενοι μπορεί να μην είχαν παρατηρήσει σημάδια αποσύνθεσης στο σώμα του για τον απλό λόγο ότι ο 32χρονος βασιλιάς δεν ήταν ακόμη νεκρός, παρότι οι γιατροί του πίστεψαν ότι είχε πεθάνει. Σύμφωνα με τη Δρ. Hall  οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες. Ο Μακεδόνας βασιλιάς λέγεται πως παρουσίασε πυρετό, πόνο στην κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση. Σύμφωνα με την ιστορικό και καθηγήτρια μια διάγνωση με GBS, το οποίο μπορεί να προέκυψε εξαιτίας μόλυνσης με καμπυλοβακτήριο (Campylobacter pylori) του πυλωρού παρέχει μια ικανοποιητική εξήγηση. Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο Αλέξανδρος κόλλησε μια παραλλαγή του GBS, που προκαλούσε παράλυση και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην αρχαιότητα οι γιατροί βασίζονταν στην παρουσία, ή την απουσία της αναπνοής, αντί για τον σφυγμό, για να καθορίσουν αν ένας ασθενής ήταν ζωντανός ή νεκρός, η Δρ. Hall πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να θεωρήθηκε νεκρός πριν πεθάνει.

Ο θάνατός του μπορεί να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας, ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου, που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιστορία, καταλήγει η Δρ. Hall που πιστεύει ότι με τη δημοσίευσή της ίσως οδηγήσει στον ξαναγράψιμο της ιστορίας.

Tags
Back to top button