Από σήμερα, 1 Φεβρουαρίου, τίθεται σε ισχύ η τροποποιήση του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 και την πρόβλεψη περιόδου αποδοχής 270 ημερών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ορίζονται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου 2021, τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για περίοδο 270 ημερών (9 μηνών) από την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού.
Για εμβόλια μίας δόσης, αυτό σημαίνει 270 ημέρες από την πρώτη και μόνη δόση, ενώ για εμβόλια δύο δόσεων, σημαίνει 270 ημέρες από τη δεύτερη δόση.
Προκειμένου να διασφαλιστεί συντονισμένη προσέγγιση, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού που αναφέρουν την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού αν έχουν παρέλθει περισσότερες από 270 ημέρες από τη χορήγηση της δόσης που αναφέρεται σ’ αυτά. Ταυτόχρονα, και προκειμένου να διασφαλιστεί συντονισμένη προσέγγιση, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει, για σκοπούς ταξιδιού, να προβλέπουν περίοδο αποδοχής μικρότερη από 270 ημέρες. Εντός αυτής της τυποποιημένης περιόδου αποδοχής, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που αναφέρουν την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού θα πρέπει να εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτά από ένα κράτος μέλος, ακόμα και αν το εν λόγω κράτος μέλος χορηγεί ήδη αναμνηστικές δόσεις.
«Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει με βάση τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και είναι καιρός να δούμε τη διακοπή των πρόσθετων ταξιδιωτικών μέτρων που έχουν λάβει ορισμένα κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας τα ταξίδια πιο δυσκολα και λιγότερο προβλέψιμα σε ολόκληρη την ΕΕ» ανέφεραν προ εβδομάδας, κατά την επικαιροποίηση της σύστασης, με γραπτή δήλωσή τους η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Καλούμε τώρα όλα τα κράτη- μέλη να εφαρμόσουν γρήγορα τους κοινούς κανόνες για να εξασφαλίσουν συντονισμό και σαφήνεια για τους πολίτες και τους ταξιδιώτες μας», αναφέρουν οι Κυριακίδου και Ρέιντερς επισημαίνοντας ότι «τα πάνω από 1,2 δισεκατομμύριο πιστοποιητικά που εκδόθηκαν μαρτυρούν την επιτυχία αυτού του εργαλείου, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και σε παγκόσμια κλίμακα» προσθέτουν.