Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψαρά: Ο ιστορικός φάρος που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία

Ο Φάρος Κοκκινόπουλο Ψαρών με Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 7510, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, στην κορυφή του ακρωτηρίου του Αγίου Γεωργίου, 200 μέτρα μέσα από την νοτιοανατολική άκρη του νησιού.

Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω οδικού δικτύου 5χλμ από τον οικισμό των Ψαρών. Το ύψος του πύργου του είναι 14,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος (ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας) είναι 78 μέτρα. Η φωτοβολία του, μία λευκή αναλαμπή ανά 5 δευτερόλεπτα έφτανε τα 23 ναυτικά μίλια και σύμφωνα με την εστιακή απόσταση του αρχικού μηχανισμού του ήταν φάρος Γ’ τάξεως. 

Αφιέρωμα στην καταστροφή των Ψαρών: Τι έγινε σαν σήμερα το 1824

Το συγκρότημα αποτελείται από το κύριο κτίσμα (φαρόσπιτο) όπου είναι οι χώροι διαμονής του προσωπικού, την αυλή του κτιρίου και τον πύργο του φάρου. Κατασκευάστηκε το 1909 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών φάρων, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1913 μετά την απελευθέρωση της vήσoυ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.

Το 1984 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως αυτόματος ηλεκτρικός. Το κτήριο του Φάρου αποκαταστάθηκε πλήρως το 2014. Σήμερα το χαρακτηριστικό του είναι μία λευκή αναλαμπή ανά δέκα δευτερόλεπτα και φωτοβολία 25 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το chiosphotos.gr, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Tags
Back to top button