Ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση της αστρονόμου Σμαντάρ Νοάζ προσπάθησε να αποδείξει αν η μαύρη τρύπα που υπάρχει στην «καρδιά» του γαλαξία μας με μάζα 40 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου, έχει και «ταίρι».
Οι επιστήμονες πρόσφατα ανακάλυψαν μια γιγαντιαία τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, η μάζα της οποίας είναι μεγαλύτερη κατά 40 δισεκατομμύρια φορές από εκείνη του Ήλιου.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την αστροφυσικό Σμαντάρ Νοάζ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ίσως να μην είναι μόνη της και να έχει... παρέα στο σύμπαν.
Έτσι, με βάση άρθρο της στο «Conversation», περιγράφεται πώς αυτό το φερόμενο «ταίρι» μπορεί να εντοπιστεί, στηριζόμενη στις παρατηρήσεις της αλλά και σε εκείνες των συναδέλφων της.
Το εν λόγω άρθρο που δημοσιεύεται από το arxiv.org, υποδεικνύει ότι η ομάδα της επικεντρώθηκε σε ένα από τα αστέρια, που περιστρέφεται γύρω από αυτή την κεντρική μαύρη τρύπα, και ονομάζεται S0-2.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ύπαρξη ενός «ταιριού» στη μαύρη τρύπα με τη μάζα περισσότερων από 100.000 Ήλιων μπορεί να αποκλειστεί καθώς δεν έχουν εντοπίσει οποιαδήποτε επίδραση στην τροχιά του S0-2.
Η Σμαντάρ Νοάζ, πάντως, υποστηρίζει ότι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα που βρίσκεται σε απόσταση 24.000 ετών φωτός, μπορεί να προσφέρει πολλές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του γαλαξία μας.
Η απάντηση στην ερώτηση εάν ο Sgr A* έχει «ταίρι» θα ρίξει, επίσης, φως στο πώς σχηματίστηκε ο γαλαξίας που γνωρίζουμε τώρα και εάν αποδειχθεί ότι έχουμε ένα ζευγάρι αυτών των διαστημικών γιγάντων, τότε θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποτε ένας μικρότερος γαλαξίας με μια μαύρη τρύπα στην καρδιά του «καταβροχθίστηκε».
Η επόμενη προσέγγιση αναμένεται σε 16 χρόνια και θα επιτρέψει στους ερευνητές να διεξάγουν περαιτέρω δοκιμές σχετικά με τις προβλέψεις του Αϊνστάιν, για παράδειγμα, για να μάθουν πώς ο προσανατολισμός της επιμήκους τροχιάς των αστεριών αλλάζει στην ακραία βαρυτική ζώνη.
Σύμφωνα με την ομάδα της Σμαντάρ Νοάζ, τα κύματα βαρύτητας μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι ότι δυο μαζικές μαύρες τρύπες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την «καρδιά» του γαλαξία.
Πηγή: