Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πόσο νόμιμο ή παράνομο είναι το καθημερινό «giveaway» του Μασκ σε Αμερικανούς ψηφοφόρους;

Είναι παράνομο το καθημερινό δώρο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που μοιράζει ο Ίλον Μασκ σε ψηφοφόρους που υπογράφουν στο Internet την αίτησή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα του προεκλογικού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ;

Σύμφωνα με το BBC, η κίνηση αυτή έχει εγείρει νομικές ανησυχίες, με τους ειδικούς να προτείνουν ότι η προσφορά κινήτρων σε μετρητά που συνδέονται με την εγγραφή ψηφοφόρων θα μπορούσε να παραβιάζει τους εκλογικούς νόμους.

Συγκεκριμένα, ο Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla και της SpaceX και ιδιοκτήτης του X, υποσχέθηκε να χαρίζει 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 921.000 ευρώ) την ημέρα στους ψηφοφόρους που υπογράφουν την αίτηση της επιτροπής πολιτικής δράσης του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ ίδρυσε την America PAC, μια οργάνωση πολιτικής δράσης που έχει στόχο να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για την προεδρία. Η οργάνωση βοηθάει στην κινητοποίηση και την εγγραφή ψηφοφόρων για να ψηφίσουν τον Τραμπ σε διαφιλονικούμενες πολιτείες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους της.

Η αναφορά, υποστηρίζει την Πρώτη και τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, με τον Μασκ να έχει ήδη δεσμεύσει τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δολάρια (64,5 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τον Τραμπ.

Ωστόσο, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτό το είδος άμεσης οικονομικής στήριξης σε πιθανούς ψηφοφόρους είναι πραγματικά νόμιμο.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το πώς ξοδεύει τα χρήματα σε αυτόν τον αγώνα, όπως τα σκοτεινά χρήματα, όχι μόνο στην Πενσιλβάνια, αλλά προφανώς τώρα στις τσέπες των κατοίκων της Πενσιλβάνια. Είναι βαθιά ανησυχητικό», είπε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρόμπερτ Σαπίρο κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο NBC.

Τα χρηματικά δώρα, μέρος της εκστρατείας του Μασκ για την America PAC στην Πενσιλβάνια, μια βασική εκλογική περιφέρεια, ώθησαν τους νομικούς να υποστηρίξουν ότι η σύνδεση ενός οικονομικού κινήτρου με την υπογραφή μιας αίτησης εγγραφής ψηφοφόρων θα μπορούσε να παραβιάζει τους εκλογικούς νόμους των ΗΠΑ.

Washington Post: Μάχη σώμα με σώμα στις πολιτείες κλειδιά για Κάμαλα Χάρις και Τραμπ

Αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα ο Μασκ;

Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανομή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσπάθεια να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών ενθαρρύνοντας την εγγραφή των ψηφοφόρων.

Ο Ρικ Χάσεν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στη Νομική Σχολή του UCLA, ανέφερε έναν νόμο που απαγορεύει την πληρωμή για εγγραφή ψηφοφόρων ή ψηφοφορία. «Αν το μόνο που κάνατε ήταν να πληρώνετε ανθρώπους για να υπογράψουν την αναφορά, θα μπορούσε να είναι σπατάλη χρημάτων». Αλλά δεν υπάρχει τίποτα παράνομο σε αυτό», εξήγησε ο Χάσεν.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα μόνα άτομα που έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το δώρο είναι άτομα που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν». Και το κάνει παράνομο», πρόσθεσε.

Ο Μασκ μοίραζε χρήματα κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων, με σχέδια να συνεχιστούν μέχρι τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ενώ ορισμένοι θεωρούν αυτό ως αμφισβητήσιμη νομική κίνηση, οι ενέργειες του Μασκ είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας κινητοποίησης υποστήριξης προς τον Τραμπ σε βασικές πολιτείες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το PAC του Musk προσφέρει κίνητρα σε μετρητά. Ο Μασκ είχε ανακοινώσει προηγουμένως στο X ότι θα πλήρωνε στους ανθρώπους 100 δολάρια (περίπου 92 ευρώ) για παραπομπή στην εγγραφή ψηφοφόρων και για να υπογράψουν την αναφορά του περί ελευθερίας της έκφρασης και οπλοκατοχής.

Ο Τραμπ, ο οποίος ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία στην προεκλογική εκστρατεία, είπε ότι δεν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά αποκάλεσε τον Μασκ φίλο και επαίνεσε τη συνεισφορά του στη χώρα.

Η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή (FEC) συνήθως απαγορεύει τον συντονισμό μεταξύ εκστρατειών και super PACS, αλλά οι πρόσφατες αποφάσεις επέτρεψαν ορισμένες συνεργασίες.

Tags
Back to top button