Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Πυροτέχνημα» Ζελένσκι: Ζητάει εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ για να...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει στην τελική ευθεία τερματισμού του, που περιλαμβάνει  σίγουρα την διενέργεια εκλογών στην πολύπαθη χώρα, με πιθανότερο αποτέλεσμα την απομάκρυνση Ζελένσκι από την εξουσία.

Τραμπ και Πούτιν γράφουν παρασκηνιακά τους τίτλους τέλους του πολέμου στην Ουκρανία και όχι μόνο, με την τελευταία να μην μετέχει  καν στις διαβουλεύσεις για το μέλλον της, αλλά να γίνεται  μελλοντικά αποδέκτης των συμφωνηθέντων από τους ηγέτες των 2 υπερδυνάμεων, οι οποίοι γράφουν μια "νέα Γιάλτα", μοιράζοντας σφαίρες επιρροής στην υφήλιο και την ΕΕ να παρακολουθεί μουδιασμένη και αδύναμη να αντιδράσει.

Ο Ζελένσκι ζητάει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφαλείας της

Τα παραπάνω τα έχει αντιληφθεί ο Ουκρανός Πρόεδρος ο οποίος επιχειρεί "ηρωϊκή έξοδο" θα λέγαμε, προτείνοντας σύμφωνα με η χώρα του να παραλάβει πυρηνικά όπλα από ΗΠΑ-Δύση εφόσον δεν θα ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας:

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία μια εναλλακτική εγγύηση ασφάλειας, όπως τα πυρηνικά όπλα, εάν δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τη χώρα στο ΝΑΤΟ, πρότεινε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε συνέντευξη με τον Βρετανό δημοσιογράφο Piers Morgan που δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου.

"Τι είδους πακέτο υποστήριξης, τι είδους πυραύλους; Θα μας δώσουν πυρηνικά όπλα;" είπε ο πρόεδρος μιλώντας για πιθανές εγγυήσεις αντί για γρήγορη είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καθυστερήσει «για χρόνια ή δεκαετίες», εγείροντας το ερώτημα πώς θα αμυνθεί η χώρα.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας το 2022, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη πρόσκληση.

Παρά τη δέσμευση των συμμάχων πέρυσι ότι η πορεία του Κιέβου προς την ένταξη είναι «μη αναστρέψιμη», χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία συνεχίζουν να αντιστέκονται στην είσοδό της.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι, ενώ η Δύση μπορεί να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους για να αποτρέψει τη Ρωσία, η ικανότητά τους να σταματήσουν τα ρωσικά πυρηνικά όπλα είναι «μια ρητορική ερώτηση».

"Ας το κάνουμε αυτό. Επιστρέψτε σε μας να έχουμε πυρηνικά όπλα, δώστε μας πυραυλικά συστήματα, βοηθήστε μας να χρηματοδοτήσουμε έναν στρατό εκατομμυρίων ή αναπτύξτε τις δυνάμεις σας σε μέρη της χώρας μας όπου θέλουμε σταθερότητα, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς", είπε ο Ζελένσκι, περιγράφοντας υποθετικές εναλλακτικές.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δηλώνει  έτοιμος να καθίσει απέναντι από τον Πούτιν στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης την αντίφαση στη δικαιολόγηση της Ρωσίας για την εισβολή της.

"Ο Πούτιν εισέβαλε γιατί φοβόταν ότι θα γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ. Λοιπόν, δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Φύγετε από τη γη μας", είπε.

Τα σχόλια έρχονται αφότου ο Ζελένσκι επέκρινε την απόφαση της Ουκρανίας τη δεκαετία του 1990 να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα χωρίς να λάβει σε αντάλλαγμα ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, η Ουκρανία παραιτήθηκε από το πυρηνικό οπλοστάσιο της σοβιετικής εποχής που στάθμευε στο έδαφός της και προσχώρησε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία παρείχαν διαβεβαιώσεις ασφαλείας.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

Τριάντα χρόνια μετά, διεξάγει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Ουκρανίας.

Η εισβολή έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για το εάν η Ουκρανία πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτικό μέσο, ​​αν και το Κίεβο υποστηρίζει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη δυνατή εγγύηση ασφάλειας και είπε ότι δεν έχει σχέδια για την κατασκευή νέου πυρηνικού οπλοστασίου.

Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου φέτος, η Ρωσία έχει υπογραμμίσει ότι η πλήρης απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικά αιτήματά της.

Που το πάει ο Ζελένσκι

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ζελένσκι έριξε στο τραπέζι το πυροτέχνημα της εγκατάστασης Πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας του, τάχα  ως εγγύηση ασφαλείας, αφού η Ουκρανία δεν πρόκειται άμεσα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην μετά την λήξη του πολέμου με τη Ρωσία εποχή που έρχεται.

Ξέρει πολύ καλά ο Ζελένσκι ότι δεν πρόκειται ποτέ η Ρωσία να δεχθεί την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, όπως και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και για αυτό θα λέγαμε ότι επιχειρεί μια ηρωική έξοδο πριν την απομάκρυνσή του από την εξουσία με την διενέργεια εκλογών στη χώρα του.

Tags
Back to top button