Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Pond du Gard, η γέφυρα των θρύλων…

H περίφημη Pond du Gard είναι μια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής γέφυρα, με τριπλή σειρά αψίδων, που κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους γύρω στο 40 μ.Χ. και βρίσκεται στην πανέμορφη Προβηγκία, στη Νότιο Γαλλία.

Θεωρείται από τις ωραιότερες γέφυρες του κόσμου, που την περιστοιχίζουν, όμως, σκοτεινοί θρύλοι. Λένε, μάλιστα, πως την έχτισε ο Διάβολος μέσα σε μια νύχτα.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι των περιχώρων του ποταμού Gardon αποφάσισαν κάποτε να χτίσουν μια γέφυρα, για να διευκολύνουν τη συγκοινωνία. Μα, ο αρχιμηχανικός, που είχε αναλάβει το πολύπλοκο έργο, δεν μπορούσε να το ολοκληρώσει. Μόλις στύλωνε τη γέφυρα μέσα στο ποτάμι, εκείνο πλημμύριζε και την σώριαζε χάμω.

Έτσι, ένα βράδυ, που καθόταν μόνος και θλιμμένος, κοιτώντας τα πέτρινα θεμέλια, που τα είχε παρασύρει η ορμή του ποταμού, δε βάσταξε πια και φώναξε με απελπισία:

«Πέντε φορές έχω στήσει τη γέφυρα και τις πέντε φορές την είδα γκρεμισμένη. Ο Θεός, όπως φαίνεται, με έχει καταραστεί. Τότε, ας με βοηθήσει ο Διάβολος!»

Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει τα λόγια του, όταν ο Σατανάς εμφανίστηκε αγέρωχος μπροστά του και του είπε: «Αν θέλεις, θα χτίσω εγώ τη γέφυρά σου, η οποία θα στέκεται όρθια ως τη συντέλεια του κόσμου. Το μόνο που σου γυρεύω, σαν αντάλλαγμα, είναι το πρώτο πλάσμα που θα τη διαβεί, να γίνει δικό μου».

Ο απεγνωσμένος αρχιμηχανικός συμφώνησε, χωρίς ενδοιασμούς. Έτσι, ευθύς αμέσως, ο Σατανάς πήρε από το διπλανό βουνό πελώριες πέτρες και έχτισε μια κολοσσιαία γέφυρα, τόσο περίτεχνη, που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει.

Εν τω μεταξύ, ο μηχανικός είχε σπεύσει στο σπίτι του και είχε διηγηθεί στη γυναίκα του τη συμφωνία, που είχε κλείσει με τον Διάβολο.

«Η γέφυρα θα τελειώσει αύριο κιόλας, τα ξημερώματα. Μα, δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει το πρώτο πλάσμα, που θα τη διασχίσει, να θυσιαστεί για όλους τους άλλους. Ποιος θα θελήσει κάτι τέτοιο;» της εκμυστηρεύτηκε με πόνο ο άντρας της.

Εκείνη, τότε, χαμογέλασε και του είπε: «Μη στενοχωριέσαι. Αυτό είναι εύκολο να γίνει. Πριν από λίγο, το σκυλί μας έπιασε ζωντανό έναν λαγό. Πάρε τον λαγό, λοιπόν, και αύριο το ξημέρωμα άφησέ τον επάνω στη γέφυρα. Το πρώτο πλάσμα, που θα την περάσει, δε σου ζήτησε ο Διάβολος; Ε, κι ο λαγός πλάσμα του Θεού είναι…»

Ο αρχιμηχανικός αποδέχτηκε το σχέδιο της γυναίκας του, μην έχοντας κάτι άλλο κατά νου.

Έτσι, με το πρώτο φως του ήλιου, πήρε τον λαγό και πήγε στη γέφυρα, που την είχε ολοκληρώσει πια ο Σατανάς. Εντυπωσιασμένος από το μοναδικό κάλλος της, τίμησε τη συμφωνία, που είχε κάνει μαζί του, αφήνοντας τον λαγό να τη διασχίσει.

Ο Σατανάς, που παραμόνευε στην άλλη άκρη, άρπαξε απευθείας το φτωχό πλάσμα. Όταν διαπίστωσε πως το αντάλλαγμα για την κατασκευή ενός τόσο σπάνιου μνημείου ήταν ένας ταπεινός λαγός κι όχι άνθρωπος, λύσσαξε από το κακό του. Αλλά, αυτοί ήταν οι όροι της συμφωνίας, που δε γινόταν να καταπατηθούν και άλλωστε, είχαν τεθεί από τον ίδιο.

Έτσι, από τότε λένε στην Προβηγκία πως μια γυναίκα μπόρεσε και ξεγέλασε τον Διάβολο.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», στις 15/09/1927…

Tags
Back to top button