Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποιο θεωρείται το καλύτερο ποτό κατά τη διάρκεια του καύσωνα;

Είναι γνωστό ότι η ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία εν μέσω του καλοκαιριού αλλά εξακολουθεί το νερό να είναι το καλύτερο ποτό στη διάρκεια ενός καύσωνα;

Ή μήπως οι άνθρωποι πρέπει να στραφούν στα αθλητικά ποτά; Τι γίνεται με τη σόδα, τον καφέ και την μπύρα -είναι σκόπιμο να συνεχίσετε να πίνετε αυτά τα ποτά κατά τη διάρκεια εξαιρετικά ζεστού καιρού;

Η εμπειρογνώμονας του CNN σε θέματα ευεξίας και υγείας Dr. Leana Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington, δίνει τα φώτα της…

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε; Ο «κανόνας 8 x 8», δηλαδή οκτώ ποτήρια νερού των 8 ουγκιών ή 64 ουγκιές νερού την ημέρα για τους ενήλικες, είναι μία καλή ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες. Αυτό είναι μισό γαλόνι. Αυτός ο κανόνας ωστόσο δεν είναι σταθερός. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο νερό χρειάζονται οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του είδους των τροφίμων που καταναλώνουν, του μεγέθους του σώματός τους και της σωματικής τους δραστηριότητας.

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα και, συγκεκριμένα, πόσο χρόνο περνάτε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι άνθρωποι που εργάζονται στη ζέστη ή ασκούν σωματική δραστηριότητα πρέπει να πίνουν ένα φλιτζάνι νερό των 220 γρμ. κάθε 15 έως 20 λεπτά. Αυτό θα σήμαινε συνολικά περίπου 24 έως 32 ουγγιές ανά ώρα. Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να ενυδατώνονται καλά πριν και μετά την παραμονή τους στην ύπαιθρο με καύσωνα.

Προσοχή όμως, συνίσταται να μην καταναλώνετε πάνω από 1,5 λίτρο νερό/ώρα γιατί μπορεί να αραιώσει τη συγκέντρωση των αλάτων στο αίμα μας και να είναι επικίνδυνο.

Τι συμβαίνει με τα αθλητικά ποτά; Πρόκειται για ποτά με πρόσθετους ηλεκτρολύτες. Ο κύριος σκοπός τους είναι να αναπληρώσουν το νερό και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με την εφίδρωση. Αυτά τα ποτά περιέχουν ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ορισμένα έχουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως φρουκτόζη, γλυκόζη και σακχαρόζη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται άλλα ποτά, εκτός από νερό. Σε γενικές γραμμές, οι ενήλικες που ασκούν ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα και τα παιδιά που παίζουν στην παιδική χαρά ή κάνουν ψυχαγωγικά αθλήματα μετά το σχολείο δεν χρειάζονται αντικατάσταση ηλεκτρολυτών. Οι τροφές που τρώμε περιέχουν τους ηλεκτρολύτες που χρειαζόμαστε.

Οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να σκεφτούν τα αθλητικά ποτά, είναι οι αθλητές που επιδίδονται σε έντονη άσκηση για τουλάχιστον μία ώρα σε εξωτερικό χώρο με ζεστό καιρό.

Και πάλι, όμως, δεν χρειάζονται όλα αυτά τα άτομα αντικατάσταση ηλεκτρολυτών, πέραν αυτών που παίρνουν από την κανονική διατροφή. Το αν το χρειάζονται, εξαρτάται από παράγοντες όπως το πόσο ιδρώνουν, πόσο ζεστό και υγρό είναι το περιβάλλον και πόσο έντονα ασκούνται.

Είναι προτιμότερο αν θέλετε να πιείτε ένα ενεργειακό ποτό να το προτιμήσετε σε σκόνη. Υπάρχουν επίσης δισκία που διαλύονται στο νερό. Αυτές οι επιλογές για το «κάντο μόνος σου» είναι φθηνότερες και μπορείτε να επιλέξετε ένα ποτό χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη ή χημικές ουσίες. Αλλά αυτό είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης.

Ό,τι κι αν αγοράσετε, φροντίστε να εξετάζετε προσεκτικά τα συστατικά. Για παράδειγμα, αν δεν θέλετε πρόσθετη ζάχαρη ή καφεΐνη, βεβαιωθείτε ότι αυτό που πίνετε δεν έχει αυτά τα συστατικά.

Τα ενεργειακά ποτά είναι καλό υποκατάστατο του νερού; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, τα ενεργειακά ποτά δεν αντικαθιστούν το νερό. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στους ενήλικες και τα παιδιά δεν πρέπει να τα πίνουν.

Τα ενεργειακά ποτά διαφέρουν από τα αθλητικά ποτά, τα οποία προορίζονται να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε το νερό και τους ηλεκτρολύτες.

Τα ενεργειακά ποτά δεν προορίζονται κυρίως για την ενυδάτωσή σας. Συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και άλλων νόμιμων διεγερτικών όπως η L-καρνιτίνη και η γκουαρανά. Ενώ η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια βραχυπρόθεσμα, είναι επίσης διουρητικό, που σημαίνει ότι προκαλεί την απώλεια νερού. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι ενεργειακά ποτά.

Σε ορισμένες μελέτες, ωστόσο, το 30% έως 50% των εφήβων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ενεργειακά ποτά. Προτρέπω τους γονείς να είναι προσεκτικοί και να κάνουν διάκριση μεταξύ αθλητικών ποτών και ενεργειακών ποτών.

Κανένα από τα δύο δεν είναι απαραίτητο, αλλά τα ενεργειακά ποτά, ειδικότερα, πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Τι γίνεται με τον καφές ή μια κρύα μπύρα ή μια παγωμένη μόκα σε ζεστό καιρό; Πρέπει να γνωρίζεται ότι αυτά τα ροφήματα με καφεΐνη μπορεί να μην σας ενυδατώσουν και να σας αφυδατώσουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε κάθε καφέ όταν κάνει ζέστη έξω. Απλώς να έχετε επίγνωση της επίδρασης της καφεΐνης και να εξετάζετε το ενδεχόμενο να πίνετε επιπλέον νερό ενώ απολαμβάνετε καφεϊνούχα ροφήματα.

Τα αναψυκτικά, τα punches και τα αλκοολούχα ποτά επιτρέπονται με καύσωνα; Τα αναψυκτικά και τα punches θεωρούνται υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλές δυσμενείς μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Η κατανάλωσή τους πρέπει γενικά να περιορίζεται στο ελάχιστο, και ο ζεστός καιρός δεν αποτελεί εξαίρεση. Και πάλι, το νερό είναι η προτιμώμενη ουσία για την ενυδάτωση.

Το αλκοόλ είναι καλύτερο να αποφεύγεται όταν κάνει πολλή ζέστη έξω. Προσέξτε ιδιαίτερα να μην πίνετε μεγάλες ποσότητες και να μην μεθύσετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει την αντίδραση του σώματός σας στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Μπορεί επίσης να σας διαφύγουν τα πρώιμα σημάδια ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αφυδατώσει. Εάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ, περιορίστε τα ποτά σας, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω σας σε περίπτωση που έχετε ιατρικά προβλήματα και φροντίστε να πίνετε πολλά επιπλέον μη αλκοολούχα υγρά.

Ποιες άλλες προφυλάξεις παίρνουμε στον καύσωνα; Γνώση των συμπτωμάτων της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας. Προσέχετε ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που μπορεί να επιδεινωθούν από τη ζέστη.

Να είστε προσεκτικοί κατά την άσκηση και προσπαθήστε να μεταφέρετε τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους ή να πηγαίνετε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Και φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένοι με την καλύτερη ουσία για ενυδάτωση: το νερό!

Tags
Back to top button