Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποια ήταν η ένδοξη Ελληνική Χωροφυλακή που κατάργησε το 1984 το ΠΑΣΟΚ

Η Ελληνική Χωροφυλακή ήταν ένα αστυνομικό σώμα με στρατιωτική δομή κι επίλεκτους άνδρες. Ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 1833 με την ονομασία Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή.

Το 1861 ιδρύθηκε η Σχολή της Χωροφυλακής,  τμήμα του Υπουργείου Στρατιωτικών. Η εκπαίδευση των ανδρών της Χωροφυλακής γίνεται σε στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού. Το 1906, η Χωροφυλακή αποκτά δικές της εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Η Ελληνική Χωροφυλακή έδωσε πρώτη το παρόν σε όλους τους αγώνες του έθνους και το αίμα των ανδρών της έχει χυθεί άφθονο στα ελληνικά χώματα.

Ακόμα και μετά την ίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων το 1920 αυτή ανέλαβε την αστυνόμευση μόνο της Κέρκυρας (1921), Πάτρας (1922), Πειραιά (1923) και Αθήνας. Και η αρμοδιότητά της αφορούσε μόνο το κέντρο τους.

Τα προάστια της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, το νησί της Κέρκυρας εκτός από την πόλη, η πόλη της Θεσσαλονίκης και όλη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια ήταν στην ευθύνη της Ελληνικής Χωροφυλακής, καθώς επίσης τα Δικαστικά Μέγαρα, η Βουλή, τα Ανάκτορα και η ασφάλεια υψηλών προσώπων σε όλη την επικράτεια.

Το 1984 η Ελληνική Χωροφυλακή με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συγχωνεύεται με την Αστυνομία Πόλεων,  για να δημιουργηθεί η σημερινή Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ).

Συστατικό της Διάταγμα

Κατά το σχετικό συστατικό της Διάταγμα, το οποίο συντάχθηκε επάνω στη βάση του Οργανισμού της Γαλλικής Εθνικής Χωροφυλακής: "Συσταίνεται Χωροφυλακή, σκοπός της οποίας είναι να στερεώσει και να διαφυλάττει την κοινήν ασφάλειαν, επιτηρούσα με άγρυπνον όμμα εις το να προλαμβάνεται και εμποδίζεται πάσα διατάραξη της κοινής ησυχίας εγκληματική επιχείρησις και παρεμβαίνουσα με δραστηριότητα και ταχύτητα προς ανακάλυψιν και σύλληψιν των κακούργων.

Το χρέος της είναι και να διατηρή την ισχύν των νόμων καθ' όλην την Περιφέρειαν του Κράτους και τα Στρατόπεδα και εις τον Στρατόν...".

Tags
Back to top button