Άλλοτε με τη βαρβαρότητα του και άλλοτε με τα επιτεύγματα του. Την ώρα που μόνο θλίψη και οργή προκαλούν τα άψυχα σώματα πνιγμένων παιδιών στα μεσογειακά παράλια, ένα ακόμη επιστημονικό θαύμα συντελείται καθώς βρισκόμαστε μία ανάσα από την μαζική παραγωγή ανθρώπινων οργάνων με τη μέθοδο εκτύπωσης τριών διαστάσεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εταιρείες βιοτεχνολογίας που εδώ και μία δεκαετία πειραματίζονταν στην παραγωγή κυττάρων και βιοιστών με την μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης, είναι πολύ κοντά στο να πετύχουν την μαζική παραγωγή οστών αλλά και κατά παραγγελία εμφυτευμάτων ή μοσχευμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντιμετώπιση/θεραπεία ασθενών με βάση τα γονίδια τους, το περιβάλλον, και τον τρόπο ζωής τους σηματοδοτεί το τέλος των λιστών δωρητών και ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιατρική.
Oι εταιρείες αυτές των οποίων τα πειράματα και δοκιμές βρίσκονται στην τελική φάση είναι:
Organovo Holdings : Έχει έδρα το San Diego της Καλιφόρνια. Έχει ιδρυθεί από τον καθηγητήGabor Forgacs, του Πανεπιστημίου του Μιζούρι που είναι πρωτοπόρος στην έρευνα «βιοεκτυπώσεων».
Απασχολεί 120 προσωπικό και έχει πετύχει την μεταμόσχευση συκωτιού, που έχει δημιουργηθεί με την μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης βιοιστού σηκωτιού, σε ποντίκια. Η εταιρεία μέχρι τώρα εκτυπώνει βιοιστούς τους οποίους προμηθεύει σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μεταξύ των οποίων οι Bristol-Myers Squibb και Merck για το έλεγχο τοξικότητας φαρμάκων. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως από το 2020 θα ξεκινήσει τα πειράματα σε ανθρώπους, ενώ έχει ξεκινήσει στην τρισδιάστατη εκτύπωση βιοιστού οστών για έρευνα σκελετικών παθήσεων αλλά και δερματικού βιοιστού για από κοινού έρευνες με την L Oreal
Η δεύτερη εταιρεία που βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην επίτευξη αντίστοιχου στόχου είναι η καναδική Aspect Biosystems με έδρα το Vancouver και μόλις 15 υπαλλήλους ενώ έχει στενή ερευνητική συνεργασία με την Johson & Johson. Ιδρύθηκε από τον Tamer Mohamed και παρακευάζει βιοιστούς που προσομοιάζουν σε αυτούς των ανθρωπίνων οργάνων. Μέχρι τώρα έχει καταφέρει να προσομοιώσει μηνίσκο αλλά και βιοιστό πνευμόνων . Ειδικά το δεύτερο εγχείρημα θεωρείται πολύ σημαντική ανακάλυψη αφού τα πειράματα έδειξαν πως ο τεχνητός βιοιστός πνευμόνων αντέδρασε σε φαρμακευτική αγωγή για άσθμα σαν τον κανονικό ανθρώπινο. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσουν τα πειράματα σε ανθρώπους αλλά εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να καταθέσει το σχετικό αίτημα.
Τρίτη εταιρεία στην κορυφή της πρωτοπορίας είναι η βελγική Materialise NV. Ιδρύθηκε το 1990 από τον Fried Vancraen και συνεργάστηκε εξ αρχής με την Siemens για την κατασκευή ειδικού ιατρικού εξοπλισμού αλλά και ιατροφαρμακευτικού υλικού. Η εταιρεία σχεδιάζει και παράγει από απλά έως πολύπλοκα μοσχεύματα και εμφυτεύματα με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης . Αναμένει έγκριση των αμερικανικών αρχών για την παραγωγή σκελετικού βιοιστού ενώ γίνονται έρευνες και για την παραγωγή ιστού από την τραχεία ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζονται αναπνευστικά προβλήματα.
Πηγή: reporter.gr