Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Πιέσεις από την Τουρκία 5 μέρες πριν την δίκη των 8 Τούρκων στρατιωτικών στον Άρειο Πάγο για την έκδοσή τους

Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης των 8 Τούρκων αξιωματικών στον Αρειο Πάγο, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε ότι είχαν γίνει περίεργες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου.

Οι 8 Τούρκοι είχαν έρθει στην Ελλάδα αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν. Η Αγκυρα φαίνεται ότι χρησιμοποιεί το θέμα των Τούρκων αξιωματικών ως μέσο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση και θέλει να το εμπλέξει με τα ελληνοτουρκικά και με το Κυπριακό. Ενδεχομένως η Αγκυρα να περιμένει κάποια κίνηση σχετικά με τους 8 στρατιωτικούς, πριν ο Τούρκος πρόεδρος ταξιδέψει στη Γενεύη για να συμμετάσχει στη συνάντηση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών αρχών, οι τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με δύο από τους δράστες που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο στη Μαρμαρίδα, κατά το πραξικόπημα. Οι αστυνομικές αρχές αναφέρουν πως τώρα εντοπίστηκαν αυτές οι κλήσεις και ήδη διαβιβάστηκαν όλες οι πληροφορίες στις ελληνικές δικαστικές αρχές. Το ερώτημα που θέτουν έμπειροι νομικοί κύκλοι είναι γιατί καθυστέρησαν οι τουρκικές αρχές στη διαβίβαση αυτών των στοιχείων και ποια είναι η σκοπιμότητα της μετάδοσης της είδησης λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Οι συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν μεταξύ των αξιωματικών και των δραστών του πραξικοπήματος έγιναν στις 15 και 16 Ιουλίου, δηλαδή όταν η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν σε εξέλιξη. Είναι δε οι εξής:

Μεταξύ του επικεφαλής της ομάδας για τη δολοφονία του Ερντογάν, σμηνάρχου Αλί Ακτούρκ και του φυγά σμηναγού Αμπντουλάχ Γετίκ: στις 21.16 για 8 δευτερόλεπτα, στις 22.30 για 46 δευτερόλεπτα και στις 00.28 για 29 δευτερόλεπτα. Μεταξύ του Ακτούρκ και του επισμηναγού Αχμέτ Γκιουζέλ έλαβε χώρα συνομιλία στις 22.18. Ο αντισμήναρχος Νταβούτ Ουτσούμ, επικεφαλής της ομάδας δολοφονίας, συνομίλησε δώδεκα φορές με τον Γετίκ: στις 00.08 για 49 δευτερόλεπτα, στις 00.25 για 27 δευτερόλεπτα, στις 07.28 για 26 δευτερόλεπτα, στις 07.29 για 34 δευτερόλεπτα, στις 07.30 για 16 δευτερόλεπτα, στις 07.37 για 22 δευτερόλεπτα, στις 11.54 για 13 δευτερόλεπτα, στις 11.54 για 13 δευτερόλεπτα, στις 18.03 για 16 δευτερόλεπτα, στις 20.29 για 23 δευτερόλεπτα, στις 20.50 για 15 δευτερόλεπτα, στις 21.08 για 18 δευτερόλεπτα και στις 21.09 για 18 δευτερόλεπτα.

Ο Ουτσούμ συνομίλησε με τον σμηναγό Φεριντούν Τσομπάν δύο φορές στις 21.13 για 11 δευτερόλεπτα και στις 21.16 για 9 δευτερόλεπτα, ενώ με τον φυγά υπαξιωματικό Μεσούτ Φιράτ συνομίλησε για 10 δευτερόλεπτα στις 13.16.

Οι οκτώ αξιωματικοί που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, εκφράζοντας τον φόβο ότι εάν εκδοθούν στην Τουρκία, κινδυνεύει η ζωή τους. Το Εφετείο έχει αποφασίσει την έκδοση των τριών στην Τουρκία και την παραμονή των υπολοίπων πέντε στην Ελλάδα, προκαλώντας πολλά ερωτήματα, καθώς όλοι οι αξιωματικοί είχαν φτάσει μαζί στη χώρα μας. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει ζητήσει την έκδοσή τους, υποσχόμενη ότι θα έχουν δίκαιες δίκες. Στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 40.500 πολίτες και διώκονται άλλοι 125.000 με τις κατηγορίες σχέσεών τους με το ισλαμικό τάγμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Tags
Back to top button