Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Περού: Χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο 1000 χρόνια πριν!

Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στο Περού υποδεικνύουν μία προηγμένη όψη του αρχαίου περουβιανού πολιτισμού που ήταν άγνωστη μέχρι σήμερα.

Επιμελώς διάτρητα κρανία, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίο νεκροταφείο μέσα σε σπηλιές της επαρχίας Andahuaylas στις νοτιοκεντρικές Άνδεις, αποδεικνύουν ότι οι αρχαίες φυλές που έζησαν στην συγκεκριμένη περιοχή του Περού πριν από περίπου 1000 χρόνια, κατείχαν τη γνώση και την τεχνική που του επέτρεπαν να πραγματοποιούν περίπλοκες κρανιοεγκεφαλικές χειρουργικές επεμβάσεις, με τη βοήθεια χειροκίνητου τρυπανιού.

Στόχος των επεμβάσεων ήταν η αντιμετώπιση και η θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων που περιλάμβανε σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς μέχρι και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η ανακάλυψη χρεώνεται στην βιοαρχαιολόγο ερευνήτρια Danielle Kurin και την ομάδα της από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα, οι οποίοι ανέσυραν τα υπολείμματα από 32 κρανία, στα οποία ανιχνεύτηκαν 45 διαφορετικές μέθοδοι και τεχνικές χειρουργικής διάτρησης.

Τα επιστημονικά πορίσματα των ερευνών της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο τρέχον τεύχος της Αμερικανικής Επιστημονικής Επιθεώρησης Φυσικής Ανθρωπολογίας.

Tags
Back to top button