Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Περισσότεροι από 5.000 τόνοι εξωγήινης σκόνης φτάνουν στη Γη σε ένα χρόνο

Η Γη δέχεται καθημερινά μεγάλες ποσότητες εξωγήινης σκόνης, όμως είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσουμε την ποσότητα αυτή, αφού οι μικρομετεωρίτες δεν είναι μεγαλύτεροι από ένα χιλιοστό.

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών όμως στην Ανταρκτική, μετά από δύο δεκαετίες συλλογής δειγμάτων κατάφεραν να υπολογίσουν πως στη Γη φτάνουν περίπου 5.200 τόνοι μικρομετεωριτών μικρότεροι των 0.7mm (700 μικρόμετρα) κάθε χρονιά και είναι μάλιστα η μεγαλύτερη πηγή εξωγήινου υλικού που φτάνει στην επιφάνεια της Γης.

Για την ελαχιστοποίηση της γήινης σκόνης στις μετρήσεις, η ομάδα στράφηκε στον σταθμό Concordia στην Ανταρκτική, όπου η γήινη σκόνη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η συγκέντρωση χιονιού είναι χαμηλή, επιτρέποντάς τους να το λιώσουν για να μάθουν το ρυθμό πτώσης μικρομετεωριτών στην περιοχή.

Σε έξι αποστολές στην πάροδο 20 ετών, οι ερευνητές αναγνώρισαν 1.280 μικρομετεωρίτες και 808 σφαιρίδια διαστημικών βράχων με μικρότερη μάζα των 350 μικρογραμμαρίων. Επεκτείνοντας τους υπολογισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και υποθέτοντας πως η βροχή διανέμεται ομοιόμορφα, στην επιφάνεια της Γης φτάνουν 1.600 τόνοι μικρομετεωριτών και 3.600 τόνοι κοσμικών σφαιριδίων.

Τα χαμηλότερης πυκνότητας σωματίδια δείχνουν προέλευση από κομήτη ενώ υψηλότερης πυκνότητας και λιγότερο πορώδη προέρχονται από μετεωρίτες. Περίπου το 80% λοιπόν της σκόνης που φτάνει στη Γη προέρχεται από κομήτες οι οποίοι περνούν κοντά από τη Γη στο διαστημικό ταξίδι τους.

Η σημασία του πειράματος είναι πως θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα το ρόλο της κοσμικής σκόνης στην έλευση μορίων νερού και άνθρακα στη Γη, στις αρχές του Ηλιακού συστήματος.

Tags
Back to top button