Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Περίεργα φαινόμενα στην επιφάνεια της θάλασσας, το 1883…

Όσοι ταξίδευαν στις μεγάλες θάλασσες και ιδίως, στον Ειρηνικό και Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, τύχαινε συχνά να παρατηρήσουν αξιοπερίεργα φαινόμενα, που συνέβαιναν πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Margolle περιέγραφε ικανά τέτοια φαινόμενα:

Ο Αμερικανός Πλοίαρχος Klingman του πλοίου «Shooting Star» περιέγραψε μια από τις χρωματιστές αυτές κηλίδες σε επιστολή του προς τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου της Ουάσινγκτον. Ιδού η επιστολή:

Γύρω από τα Νησιά των Μαλδίβων, η θάλασσα είναι σχεδόν μελανή, ενώ στον Κόλπο της Γουινέας είναι λευκή. Μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας είναι υποκίτρινη, ενώ γίνεται κοκκινωπή κοντά στην Καλιφόρνια και πρασινωπή στα Κανάρια Νησιά.

Οι διάφορες αυτές αποχρώσεις προέρχονται από ουσίες, τις οποίες περιέχουν τα νερά, καθώς και από μικροσκοπικά ζωύφια και φυτά, που συσσωρεύονται στις επιφάνειές τους.

Ο Γερμανός επιστήμονας Christian Gottfried Ehrenberg βεβαίωνε πως ο χρωματισμός της Ερυθράς Θάλασσας οφείλεται σε ορισμένα ανεπαίσθητα φύκη. Μελετώντας τους λαμπερούς μικροοργανισμούς, που συντελούσαν στη φωσφορώδη κατάσταση της θάλασσας, ο Ehrenberg ανακάλυψε αστραποβόλους οργανισμούς, οι οποίοι έμοιαζαν με τα ηλεκτρικά όργανα των χελιών και των γουλιανών.

Επίσης, βεβαίωσε πως τα ψάρια αυτά είχαν το δέρμα τους καλυμμένο από κάποια παχιά φωσφορική ουσία και κατά το πέρασμα ολόκληρων κοπαδιών, η θαλάσσια εκείνη περιοχή έλαμπε σαν να είχε πυρακτωθεί. Έτσι, πολλές φορές τα πλοία που έπλεαν σε τούτα τα νερά, φαίνονταν πως είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο επιφανής Πρώσος επιστήμονας και εξερευνητής Alexander von Humboldt απέδειξε, μέσω γαλβανικών πειραμάτων, ότι η φωσφορώδης ιδιότητα των θαλάσσιων πλασμάτων εξαρτώνταν από τα νευρικά ερεθίσματα, που συσχετίζονταν με τις αλλαγές του καιρού και της ατμόσφαιρας.

Μάλιστα, ο Alexander von Humboldt υποστήριζε πως το ίδιο φαινόμενο το συναντά κανείς στα λάμποντα υγρόβια, στη λάμψη των κεραυνών και στο πολικό φως και είναι το αποτέλεσμα του ισχυρότατου μαγνητικού πεδίου της Γης, που καταδεικνύεται μέσω της μαγνητικής βελόνας.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΕΣΤΙΑ», στις 17/07/1883…

Tags
Back to top button