Στην εποχή που ζούμε το να μην έχει κανείς κινητό τηλέφωνο είναι λιγάκι απίθανο. Ειδικά για τους νέους λέξεις όπως SMS, GIF, memes και video call,μπορεί να φαντάζουν ως ένα απλό κομμάτι της καθημερινότητας, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.
Πριν από 25 χρόνια, ο βρετανός μηχανικός υπολογιστών Neil Papworth που εργαζόταν σε μια εταιρία λογισμικού η οποία συνεργαζόταν με τη Vodafone Βρετανίας για τη ανάπτυξη ενός νέου και γραπτού τρόπου επικοινωνίας, δημιούργησε μια… καινοτομία που μας άλλαξε τη ζωή.
Στις 3 Δεκεμβρίου 1992 ήταν έτοιμος να ευχηθεί «Καλά Χριστούγεννα» στον διευθυντή της Vodafone, Richard Jarvis, που απολάμβανε το εορταστικό πάρτι της εταιρίας, που είχε διοργανωθεί κομματάκι πρόωρα.
Ο 22χρονος Papworth είχε δημιουργήσει το πρώτο Short Message Service, το γνωστό μας SMS, και εκείνη τη μέρα θέλησε να ελέγξει αν όλα είχαν πάει ως όφειλαν.
Έναν χρόνο μετά, η Nokia θα προσέθετε την ηχητική ειδοποίηση στο γραπτό μήνυμα, αν και θα έπαιρνε καιρό μέχρι να καθιερωθεί αυτός ο γραπτός τρόπος επικοινωνίας, καθώς οι πάροχοι έψαχναν τις κατάλληλες χρεώσεις για το νέο είδος συνομιλίας.
Τα μηνύματα είχαν εξάλλου όριο τους 160 χαρακτήρες, οπότε και ο καταναλωτής έπρεπε να εφεύρει το… λακωνίζειν.
Όσο για τον Neil Papworth, δηλώνει ακόμα και σήμερα εντυπωσιασμένος από τον αντίκτυπο της συνεισφοράς του: «Το 1992 δεν είχα ιδέα πόσο δημοφιλές θα γινόταν τελικά το γραπτό μήνυμα … Μόλις πρόσφατα είπα στα παιδιά μου ότι εγώ έστειλα το πρώτο κείμενο. Κοιτώντας πίσω, βλέπω πια καθαρά ότι εκείνο το χριστουγεννιάτικο μήνυμα που έστειλα ήταν μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία των κινητών»…
Μέχρι το 2007, η ανθρωπότητα έστελνε 66 δισ. SMS τον χρόνο και μια δεκαετία αργότερα το νούμερο εκτοξεύτηκε στα 151 δισεκατομμύρια…