Μια από τις αρχαιότερες πόλεις βρίσκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στα Νότια της Λακωνίας απέναντι από την μαγευτική Ελαφόνησο. Πρόκειται για το Παυλοπέτρι, μια βυθισμένη, πλέον, πόλη -λιμάνι που βρέθηκε στην ακμή της ήδη από την εποχή του Χαλκού.
Ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία και πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο, ενώ, είχε λιμάνι, σπίτια με κήπους και, σε γενικές γραμμές ήταν μια περιοχή με χαρακτηριστικά στοιχεία του αστικού τρόπου ζωής.
Το BBC είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια μια ψηφιακή αναπαράσταση του πως ήταν το Παυλοπέτρι στην εποχή της ακμής του, στην οποία φιλοξενούνται και δηλώσει επιστημόνων για το εκπληκτικό αυτό μέρος.
Ο δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ αναφέρει «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου».
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μάλιστα, οι ανακαλύψεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς, βρέθηκε μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία.
Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίστηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίστηκε από τσουνάμι.