Σκάνδαλο στο Instagram με διαρροή προσωπικών στοιχείων περίπου 49 εκατ. χρηστών. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές που έχουν καταγραφεί σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επηρεάζει τόσο τους απλούς χρήστες, όσο και άτομα με πολλούς ακόλουθους όπως οι influencers, οι celebrities, αλλά και εταιρείες.
Η διαρροή φαίνεται να έγινε μέσω μιας βάσης δεδομένων της Amazon Web Services η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό.
Υπαίτια για τη διαρροή φαίνεται πως είναι μια εταιρεία marketing με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, που ονομάζεται Chtrbox.
Τα δεδομένα, που έχουν εκτεθεί, περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από λογαριασμούς influencers: η εικόνα προφίλ, ο αριθμός των ακολούθων, η τοποθεσία (πόλη και χώρα) και στοιχεία επικοινωνίας, όπως η διεύθυνση email και ο αριθμός τηλεφώνου.
Η αποκάλυψη έγινε αρχικά από τον ερευνητή ασφάλειας Anurag Sen.
Ο Sen ενημέρωσε το TechCrunch, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο ιδιοκτήτης της βάσης.
Η βάση δεδομένων, όπως αποκαλύφθηκε, ανήκει στην εταιρεία Chtrbox, η οποία πληρώνει influencers για να διαφημίζουν προϊόντα στους λογαριασμούς τους. Η αξία κάθε λογαριασμού υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των followers, το engagement, τα likes και τα shares. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η εταιρεία αποφασίζει πόσα χρήματα θα δώσει στον κάθε influencer ή celebrity για να κάνει τη διαφήμιση.
Ωστόσο, εκτέθηκαν και δεδομένα ατόμων που δήλωσαν πως δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία αυτή.
Το Facebook, το οποίο κατέχει το Instagram, δήλωσε ότι διερευνά την υπόθεση, για να διαπιστωθεί αν αυτές οι πληροφορίες αποκτήθηκαν από το Instagram ή από άλλες πηγές.
Επίσης, έχει έρθει σε επικοινωνία με τη Chtrbox για να μάθει από πού προήλθαν αυτά τα δεδομένα και πώς εκτέθηκαν στο Διαδίκτυο.
«Σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα τρίτοι παράγοντες να κακοδιαχειρίστηκαν πληροφορίες χρηστών είναι και που παίρνουμε πολύ σοβαρά» προσέθεσε η εταιρεία.