Κάθε χρόνο όλο και αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών, τόσο Ελλήνων, αλλά και ξένων, που επιλέγουν να θαυμάσουν από κοντά το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την κίνηση των επισκεπτών που εισέρχονται στο φαράγγι από τις δύο πύλες εισόδου, την Αγία Ρουμέλη και το Ξυλόσκαλο, το φαράγγι κατατάσσεται ως ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία επίσκεψης.
Συνολικά το 2017, διέσχισαν το φαράγγι 130.421 επισκέπτες, με καλύτερο μήνα τον Αύγουστο με 34.496 επισκέπτες και στη συνέχεια ο Σεπτέμβριος με 28.634 επισκέπτες.
Τον Ιούλιο διέσχισαν το φαράγγι 28.142 επισκέπτες, τον Ιούνιο 22.211, το Μάιο 16.113 και τις πρώτες μέρες του Απριλίου που άνοιξαν και οι πύλες του φαραγγιού, είχαν 824 επισκέπτες.
Φέτος, το φαράγγι άνοιξε τις πύλες του το Μάιο και αμέσως το διέσχισαν 24.665 επισκέπτες. Τον Ιούνιο το φαράγγι έκλεισε λόγω των καιρικών συνθηκών, για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα λιγότερους επισκέπτες για αυτό το μήνα. Τον Ιούλιο η επισκεψιμότητα έφτασε τα 29.710 άτομα.
Το φαράγγι της Σαμαριάς, πέραν της απέραντης φυσικής του ομορφιάς, έχει καταφέρει να γίνει πόλος έλξης και να «τραβήξει» το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για τον Εθνικό Δρυμό, «η επιστημονική κοινότητα είχε την τύχη να συναντήσει ένα από πιο σπάνια και ακριβοθώρητα δείγματα άγριας ζωής, όταν ντόπιος κτηνοτρόφος κατάφερε να παγιδεύσει άτομο του κοινώς γνωστού ως κρητικού αγριόγατου, «Felis silvestris cretensis», στην προσπάθειά του να προστατέψει τα ζώα του. Το ζώο ήταν ένα νεαρό θηλυκό άτομο το οποίο αποδείχτηκε ότι χαίρει άκρας υγείας αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις από τους ειδικούς κτηνιάτρους. Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος που λήφθηκε από το ζώο κατάφερε να αποδείξει με απόλυτη σιγουριά ότι το συγκεκριμένο άτομο ανήκει πράγματι στο εν λόγω υποείδος».
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο φαράγγι εντοπίσθηκε επίσης ένας πετρώδης σχηματισμός με μορφή ψαριού, κοντά στο φυλάκιο της Σαμαριάς. Στην αρχή το θεώρησαν ένα απολίθωμα κάποιου αρχαίου θαλάσσιου ζώου.
Μετέφεραν το εύρημα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπου ταυτοποιήθηκε από τους ειδικούς ως κομμάτι μεταμορφωσιγενούς πετρώματος της τάξης των πλακωδών ασβεστόλιθων.
Επιλεκτική διάβρωση μετά από σειρά ετών, κατάφερε να δώσει τη μορφή του ψαριού.
Στο φαράγγι της Σαμαριάς οργανώθηκε ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Samaria Run», σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, καθώς και το ετήσιο πανηγύρι της εκκλησίας της Σαμαριάς μέσα στο φαράγγι