Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των ΟΤΑ, τους δημοτικούς υπαλλήλους και τη σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες.
«Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - τομή στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει περισσότερο έναν χαρακτήρα επιδιόρθωσης σημαντικών καθημερινών προβλημάτων», διευκρινίζει ο υπουργός σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα epoli.gr.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι προβλέπει τη χορήγηση των Ατομικών Μέσων Προστασίας στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, τη διεύρυνση των κατηγοριών που εντάσσονται στην επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία, τη χορήγηση μικρής αποζημίωσης ως εξόδων κίνησης σε δημοτικούς συμβούλους μεγάλων σε έκταση δήμων και αντιμισθίας σε αντιδημάρχους που σήμερα δεν τη λαμβάνουν, τη ρύθμιση χρεών προς τους ΟΤΑ και την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΥΑ.
Για τους απλήρωτους συμβασιούχους - παρατασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, εξαιτίας άρνησης ορισμένων Επιτρόπων να εγκρίνουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμών, ο Πάνος Σκουρλέτης καλεί το Ελεγκτικό Συνέδριο «να αποσαφηνίσει όπου νομίζει ότι χρειάζεται την κατάσταση. Για να διευκολύνει και τους λειτουργούς του, αλλά και να επιτρέψει στους εργαζόμενους να πληρωθούν για τη δουλειά που έχουν κάνει. Αυτό είναι και το μήνυμά μου. Οι συμβασιούχοι πρέπει να πληρωθούν για την εργασία τους».
Σχετικά με την άρνηση μερικών δημάρχων να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων, ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως «οι παρατάσεις των συμβάσεων μπορούν να γίνουν άμεσα από τα, υποχρεούμενα ως προς αυτό, αρμόδια για τις προσλήψεις όργανα, με μια διαπιστωτική πράξη. Πλέον δεν υπάρχουν "γκρίζα" σημεία ή δικαιολογίες».
Αναφερόμενος στη στάση της ΚΕΔΕ απέναντι στον διάλογο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», αναφέρει ότι «κρίνοντας με αυτοδιοικητικά κριτήρια είναι ακατανόητη η αποχώρησή της από το διάλογο. Με πολιτικά όμως, μπορεί να είναι απόλυτα κατανοητό, ιδίως όταν βλέπουμε την ΚΕΔΕ να ταυτίζεται με τις προτεραιότητες της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και να υιοθετεί χαρακτηριστικά φτηνού επικοινωνιακού εντυπωσιασμού τα οποία διακρίνουν τη ΝΔ. Αναρωτιέμαι εάν αυτό είναι που θέλουν οι δήμαρχοι της χώρας» τονίζει και καταλήγει: «η τεχνητή πόλωση δεν λειτουργεί εις βάρος εκείνου που νομοθετεί, αλλά εκείνου που απέχει. Αν θέλει και μπορεί η ΚΕΔΕ, ας κάνει λίγο υπομονή και θα έχει πολλές προτάσεις, θέσεις και απαντήσεις να αξιολογήσει. Έχουμε όμως, το δικαίωμα να καθορίσουμε εμείς το πότε θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ