Να βάλουν «νερό στο κρασί τους», καλεί τους θεσμούς ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ειδικότερα σημειώνει: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να κλείσει η αξιολόγηση, δεν εξυπηρετεί κανέναν η καθυστέρηση» και προσθέτει: «Ας βάλουν νερό στο κρασί τους οι θεσμοί. Η κυβέρνηση απορρόφησε τους κραδασμούς των επώδυνων μέτρων, ας αφήσουν τη χώρα ήσυχη να δουλέψει, να ηρεμήσει και να δημιουργήσει ελπίδα στους νέους».
Ο ίδιος εκτιμά ότι αν δεν γίνουν αυτά, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. «Δεν κατανοώ αυτή τη λογική, εφτά χρόνια έχουν βάλει τη χώρα στη βάσανο χωρίς να έχουν τα αποτελέσματα, που προβλέπουν. Τι άλλο θέλουν;» αναρωτιέται.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Σαπέν σχετικά με τη δέσμευση που ζητείται από την αξιωματική αντιπολίτευση για την εφαρμογή του προγράμματος μετά το 2019, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημειώνει: «Πάντοτε προσπαθούν οι δανειστές να εξασφαλίσουν τα νώτα τους. Πάντοτε το έκαναν και πάντα θα το κάνουν».
Σε ερωτήση για την παράδοση, στις τοπικές Αρχές, 22 στρεμμάτων του λιμανιού της Καβάλας, απαντά ότι πρόκειται για συνολικό πρόγραμμα που στηρίζεται από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Εξηγεί: «Σε όλα τα λιμάνια όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κομμάτια που δεν θα αξιοποιηθούν (σσ. από επενδυτές), στοχεύουμε να παραδοθούν στους δήμους για οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Ειδικά στην Καβάλα, πολλοί έδιναν υποσχέσεις, αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί. Τα 22 στρέμματα παραδόθηκαν, εφάπτονται με τη θάλασσα και είναι στο κέντρο της πόλης. Επίσης, υπάρχει ένας ακόμα χώρος που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και θα παραδοθεί στον δήμο για πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Σχετικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης λέει: «Έχουμε εργαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να φτάσει η διαδικασία στο να εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εξασφαλίσαμε σημαντικούς χώρους, ώστε να αξιοποιηθούν για πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον δήμο ή το φεστιβάλ». Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος διατυπώνει την εκτίμηση: «Θα πάμε στην τελική φάση με ανοιχτό το ενδιαφέρον τεσσάρων μεγάλων επιχειρηματικών φορέων, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ενός λιμανιού με μεγάλες προϋποθέσεις για μεγάλο αναπτυξιακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE