Στις 7 Οκτωβρίου 1985 εκδηλώθηκε πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το οποίο απέπλευσε για το «Πορτ Σαΐντ», με 440 επιβάτες.
Λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου από την Αίγυπτο, τέσσερις Παλαιστίνιοι μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), απειλούν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν περίπου 100 Αμερικανούς επιβάτες, αν δεν απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στο Ισραήλ.
Η κίνηση αυτή είναι αντίποινα στην επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στην Τύνιδα εναντίον του αρχηγείου της PLO, όταν είχαν σκοτωθεί 70 άτομα και ο Αραφάτ έζησε από τύχη.
Όμως η ομηρεία παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς η απειρία των τρομοκρατών και τα απρόοπτα που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του σχεδίου τους κάνουν να χάσουν τον έλεγχο. Σκοτώνουν τον καθηλωμένο σε αναπηρικό καρότσι αμερικανοεβραίο, Λεών Κλινγκχόφερ και τον πετούν στη θάλασσα, καθώς όπως θα δηλώσει χρόνια αργότερα ο εγκέφαλος της πειρατείας Αμπού Αμπάς, «δημιουργούσε προβλήματα και παρακινούσε τους επιβάτες να αντισταθούν».
Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται (Ιταλία, Αίγυπτος, Συρία, Αμερική) δεν οδηγούν πουθενά και δημιουργούν αδιέξοδο. Το πλοίο ανήκει σε Ιταλούς, οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να το ξεφορτωθούν όπως και οι Σύριοι και οι Αμερικάνοι φοβούνται για τους πολίτες τους και χρησιμοποιούν τις φιλικές τους σχέσεις με το Ισραήλ. «Επιστρατεύουν» δε και την Ελλάδα καθώς ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου καλείται να δώσει λύση λόγω της καλής σχέσης που διατηρεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.
Μετά από δύο μέρες διαπραγματεύσεων το «Ακίλε Λάουρο» δένει στην Αλεξάνδρεια και ένα αιγυπτιακό Μπόινγκ 737 επιβιβάζει τους πειρατές με προορισμό την Τύνιδα. Μέσα στο αεροπλάνο βρίσκονταν δύο παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, απεσταλμένοι του Αραφάτ.
O ένας ήταν ο Αμπού Αμπάς και ο άλλος ο σύμβουλος του παλαιστίνιου ηγέτη Χάνι Ελ Χασάν. Το αεροσκάφος απογειώνεται για την Τύνιδα και όλοι θεωρούν πως το θέμα έληξε.
«Θα διαλυθεί το ΝΑΤO σήμερα»
Ο Ρόναλντ Ρίγκαν όμως δίνει εντολή σε αμερικάνικα αεροπλάνα να το αναχαιτίσουν. Τελικά το αεροπλάνο προσγειώνεται στην ιταλική βάση Σιγκονέλα καθώς τα καύσιμα του τελειώνουν. Μαζί με το Μπόινγκ προσγειώνονται και δύο αμερικανικά C-141 με τη δύναμη επέμβασης Δέλτα.
Ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός, Μπετίνο Κράξι εξοργίζεται από αυτό το γεγονός καθώς, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, είχαν εγγυηθεί πως οι πειρατές θα έφευγαν σώοι.
Μάλιστα ο Κράξι επικοινωνεί με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας, τον Φούλβιο Μαρτίνι και τον διατάζει: «Θα πάρουν τον Αμπού Αμπάς μόνο πάνω από τα πτώματά σας. Είναι θέμα τιμής και κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας της Ιταλίας».
Ο Μαρτίνι εκτός εαυτού δηλώνει: «Θα πέσουν πτώματα. Θα γίνει τώρα πόλεμος. Θα διαλυθεί το ΝΑΤO σήμερα». Οι Ιταλοί δίνουν εντολή να περικυκλωθούν οι Αμερικανοί της δύναμης Δέλτα. Οι Αμερικάνοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και διατάσσουν υποχώρηση.
Η βεντέτα με τον Αμπάς
Η εξέλιξη αυτή πλήγωσε βαθιά το γόητρο των Αμερικανών και εξευτέλισε τη δύναμη Δέλτα. Έθεσαν λοιπόν ως στόχο να εξοντώσουν τον Αμπάς όποτε τους δινόταν η δυνατότητα. Το πετυχαίνουν 18 χρόνια αργότερα. Τον συλλαμβάνουν στις 15 Απριλίου του 2003 στο Ιράκ.
Είναι από τα πρώτα άτομα που συλλαμβάνονται όταν οι Αμερικάνοι μπαίνουν στο Ιράκ, πριν καν συλλάβουν τους συνεργάτες του Σαντάμ.
Πεθαίνει στις 9 Μαρτίου 2004 ενώ είναι υπό κράτηση από «φυσικά αίτια» που αμφισβήτησαν έντονα από τους Παλαιστίνιους.
Στις 30 Νοεμβρίου του 2004, το «Ακίλε Λάουρο» πιάνει φωτιά έξω από τις ακτές της Σομαλίας και στις 2 Δεκεμβρίου βυθίζεται.