Ο Εμφύλιος υπήρξε η χειρότερη περίοδος της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και λίγοι έχουν καταλάβει από το τι γλίτωσε η Ελλάδα με την ήττα των κομμουνιστών του λεγόμενου ΔΣΕ.
Σπάνια ντοκουμέντα φέρνει σήμερα στο φως η γιαννιώτικη εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών». Πρόκειται για σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες μέρες του ΕΛΑΣ στα Γιάννενα το 1945.
Πρόκειται για ντοκουμέντα από το φωτογραφικό αρχείο του αντάρτη του ΕΛΑΣ Κώστα Ζήκου, με την ανάλυση του ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη, γνωστού γιατί το 2006 βραβεύτηκε για το ρεπορτάζ της χρονιάς σε περιφερειακή εφημερίδα, με θέμα τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων. .
Ανάμεσα στις φωτογραφίες που η εφημερίδα φέρνει στο φως των πρωταγωνιστών της αντίστασης, σκοτεινών στιγμών του πολέμου αλλά και πανηγυρικών στιγμιότυπων από το κέντρο της πόλης το 1945, ξεχωρίζει η στιγμή που στρατιώτες ανεβάζουν το τεράστιο προτραίτο του Στάλιν στο ξενοδοχείο Ακροπόλ.
Η ηπειρωτική εφημερίδα έκανε μεγάλη ιστορική έρευνα που αποτελεί την συμπύκνωση ενός σπάνιου φωτογραφικού υλικού (26 τμήματα από αρνητικό φιλμ και 80 φωτογραφίες πρωτότυπες και ανατυπωμένες), καθώς επίσης από μια σειρά τριών εγγράφων που αποτυπώνουν την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων το 1944 και 1945. Οι φωτογραφίες από την είσοδο του ΕΛΑΣ στα Ιωάννινα δεν έχουν ημερομηνία.
Με δεδομένο όμως ότι ο Άρης Βελουχιώτης μπήκε στην πόλη μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Ζέρβα στις 28 Δεκεμβρίου 1944, οι φωτογραφίες χρονολογούνται στις τελευταίες μέρες του ’44 και τους πρώτους μήνες του 45 και είναι εντυπωσιακές. Σε μια από αυτές, στην πλατεία ο ΕΛΑΣ παρελάζει υπό τις επευφημίες των Γιαννιωτών.
Εδώ εκδήλωση του ΕΑΜ στην πάνω πλατεία στο συντριβάνι.Διακρίνεται στα δεξιά το κτίριο της Νομαρχίας, σημερινή Περιφέρεια Ηπείρου. Στο βάθος δεξιά το κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Ακροπόλ ήταν τοποθετημένες στα κάγκελα τέσσερις σημαίες, μια Ρωσική (σφυροδρέπανο), μια Αγγλική μια Ελληνική και μια Αμερικανική που μόλις διακρίνεται.
Πολιτική συγκέντρωση του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ στα Γιάννενα.Στο μέσον της συγκέντρωσης μια διμοιρία γυναικών ανά πεντάδεςπου πιθανώς ανήκουν στην ΙΧ μεραρχία (ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας).