Αυτό που απεικονίζεται στη συνέχεια, λέγεται ότι βρέθηκε στην Αίγυπτο. Ωστόσο οι πληροφορίες είναι λίγο συγκεχυμένες σχετικά με την υποτιθέμενη εύρεσή του, καθώς άλλοι μιλούν για ευρήματα που εντοπίστηκαν σε αρχαίο Αιγυπτιακό τάφο της περιόδου της βασίλισσας Νεφερτίτης και του Φαραώ Ακενατόν.
Παράλληλα υπάρχει και η εκδοχή ότι βρέθηκε στο Παράκας.
Ωστόσο όλο το «βάρος» πέφτει σε αυτό που απεικονίζεται. Ένα τεράστιο «εξωγήινο» κεφάλι, κάτι που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «Ιπτάμενος Δίσκος» και επιμήκη κρανία…
Όλα δίνουν την εντύπωση ότι κατά το παρελθόν κάτι θα μπορούσε να συμβαίνει που δεν ταιριάζει με την ως τώρα ιστορία, όπως φαίνεται να την περιγράφουν οι εκδοχές των πανεπιστημιακών και των αρχαιολόγων.
Άραγε, αναφέρεται αυτό το μενταγιόν σε μία υπερτεχνολογία ανθρώπινης προέλευσης ή σε εξωγήινες επισκέψεις και αρχαίους αστροναύτες από άλλους πλανήτες;
Ωστόσο, υπάρχει και η εκδοχή ότι πιθανότατα είναι ένα ψεύτικο αντικείμενο, κατασκευασμένο από σύγχρονους χαράκτες που προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση. Οι ισχυρισμοί βασίζονται στα εξής:
Αυτός που το έφτιαξε, προφανώς δεν μελέτησε καλά το συμβολισμό των ανδρών και των γυναικών στο τελετουργικό που λαμβάνουν μέρος. Δεύτερον, ο Θωθ κοιτάζει προς τα δεξιά το άτομο στην καθιστή θέση και όχι το αντίστροφο, μεταφέροντας ότι ήταν ανώτερος, ένας θεός. Τρίτον, ο καλλιτέχνης συνδυάζει την αιγυπτιακή και σουμεριανή τέχνη με επιρροές που δίνουν στο συνολικό έργο τέχνης μια αντιφατική προοπτική του εν λόγω πολιτισμού, ειδικά τα φτερωτά ζώα στο βάθος με τα ανθρώπινα κεφάλια.
Τέλος, στην πλειονότητα των αιγυπτιακών έργων τέχνης δεν υπάρχουν έργα τέχνης με οπτικές γωνίες (η γωνία στην οποία ο «εξωγήινος» κοιτάζει ευδιάκριτα το κοινό-εμάς).
Άραγε, αν πραγματικά είναι ψεύτικο αυτό που βλέπουμε, για ποιό λόγο δημιουργήθηκε; Είναι μία φάρσα κάποιου που το έφτιαξε για να σπάει πλάκα με τον κόσμο που θα μπορούσε να το θεωρήσει αληθινό; Ή μήπως υπάρχει κάποια βαθύτερη σκοπιμότητα; Αν το αντικείμενο είναι αληθινό μήπως όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα συγκάλυψης;
Και οι δύο εκδοχές, όποια κι αν ευσταθεί, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.