Πέντε χρόνια πριν τη σέντρα και το Κατάρ δαπανά 500 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα για μεγάλα έργα υποδομής. Ναι, οι αριθμοί είναι σωστοί και δεν θα σταματήσουν στο 2017, αντίθετα θα συνεχίσουν μέχρι το 2021! Ωστόσο, η... άλλη πλευρά του φεγγαριού, η σκοτεινή είναι τρομακτική.
Πολλοί μετανάστες αναζητούν εργασία στο Κατάρ για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανεργία σε χώρες όπως το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και η Ινδία. Οι εργαζόμενοι συχνά ζουν σε έναν περιορισμένο χώρο, βρώμικο και η διαμονή τους μόνο ασφαλής δεν θεωρείται. Εργάτες κοιμούνται σε κουκέτες και στοιβαγμένοι. Το Κράτος δεν έχει φροντίσει ακόμα για την καλύτερη διαμονή τους.
Ποιος είπε όμως πως δε συμβαίνει και αλλού... Οπως αναφέρει το νορβηγικό περιοδικό έρευνας «josimar» , στη Ρωσία και ειδικότερα στην Αγία Πετρούπολη οι συνθήκες εργασίας για την κατασκευή γηπέδου είναι το ίδιο... τρομακτική. Το 2006, πολύ πριν η Ρωσία μπει στο κόλπο για το Μουντιάλ, η Ζενίτ αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο στάδιο. Το νέο «Zenit Arena» επρόκειτο να είναι το νέο φρούριο της. Στα μέσα Μαρτίου και η αρένα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η ηλεκτρική καλωδίωση είναι ευάλωτη, υπάρχουν ρωγμές στο σκυρόδεμα, διαρροές νερού και το έδαφος κάτω από το γήπεδο δονείται.
Η δραματική αύξηση των δαπανών οφείλεται στη διαφθορά. Παράλληλα, εκατοντάδες εργάτες από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βόρεια Κορέα εργάζονται σε άσχημες συνθήκες. Οι περισσότεροι δεν πληρώνονται και όσοι διαμαρτύρονται... απολύονται. Εξάλλου, οι συμβάσεις εργασίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Οι αρχές αρνούνται να μιλήσουν για τους παράνομους εργάτες, τα ατυχήματα και τους θανάτους... Μια μαρτυρία που σοκάρει αφορά κατασκευαστική εταιρεία που ήταν σε επαφή με τη Β. Κορέα. Θα έστελνε 100 εργάτες, έτοιμους να δουλέψουν όλο το 24ωρο. Η κυβέρνηση της χώρας θα έπαιρνε 4 εκατ. ρούβλια και η εταιρεία με τους εργάτες τα άλλα δυο! Η Ρωσία αρνήθηκε, αλλά ένας θάνατος Βορειοκορεάτη ανάγκασε τη FIFA να ερευνήσει το θέμα...
Οι εργάτες στην Αγία Πετρούπολη είναι σα ρομπότ, δουλεύουν όλη τη μέρα. Δεν έχουν ζωή. Η κατασκευαστική Dalpiterstroj ασχολείται και με τεράστια συγκροτήματα διαμερισμάτων στην περιοχή. Απασχολεί κυρίως Βορειοκορεάτες που δουλεύουν παράλληλα στο στάδιο. Φρουροί με σκυλιά απαγορεύουν κάθε προσπάθεια αποχώρησης των εργατών που δεν ξεκουράζονται ούτε λεπτό...