Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Οι συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο αποίκισης σε άλλους πλανήτες

H συζήτηση για τον αποικισμό σε άλλους πλανήτες έχει έρθει στο προσκήνιο με την ανακοίνωση της NASA ότι ξεκίνησαν οι δοκιμές ενός μικρού μεγέθους συστήματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας με το οποίο θα λειτουργούν οι πρώτες βάσεις και αποικίες στην Σελήνη και τον Άρη, αλλά και με τις δηλώσεις του προγράμματος εποικισμού του Άρη "Mars One". 

Ο Μπας Λάνσντορπ, ανέφερε ότι ελπίζει ότι κάποια ημέρα οι άνθρωποι θα κατοικούν σε «ιπτάμενα μπαλόνια» γύρω από την πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ή σε διαστημικούς σταθμούς σε κάποιο από τα 69 φεγγάρια του Δία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το πού θα ζούνε οι άνθρωποι που θα ζούνε σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος

Σελήνη 

Το πλέον φιλόδοξο σχέδιο αποίκησης της Σελήνης έχει εκπονήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Ονομάστηκε το «Χωριό της Σελήνης» και πρόκειται για μια μεγάλη βάση η οποία θα λειτουργεί τόσο ως τόπος επιστημονικής έρευνας όσο και ως τόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. ορυχείων) αλλά και ως τουριστικός προορισμός.

Σε πρώτη φάση το χωριό θα αποτελείται από φουσκωτές κατοικίες, αλλά σε δεύτερο στάδιο θα κατασκευαστούν μικρά οικήματα μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, με υλικά από το έδαφος της Σελήνης. Τα στελέχη της ESA υποστηρίζουν ότι το χωριό θα είναι έτοιμο το 2030 και υπολογίζεται ότι αρχικά θα κατοικούν εκεί περίπου 100 άτομα, αλλά ως το 2050 ο αριθμός αυτός θα έχει δεκαπλασιαστεί.

Οι επιτελείς της ESA έχουν μελετήσει πιθανά σημεία για την κατασκευή του χωριού και έχουν καταλήξει ότι ιδανικότερο είναι το λεκανοπέδιο Aitken στον Νότιο Πόλο της Σελήνης που έχει διάμετρο περίπου 2.500 χλμ. και μεγάλα υψώματα, κάποια εκ των οποίων εκτείνονται πολλά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους του. Αυτά τα υψώματα τα λούζει μόνιμα το ηλιακό φως, άρα αποτελούν ιδανικό τόπο δημιουργίας αποικιών που θα χρησιμοποιούν την άφθονη ηλιακή ενέργεια για να λειτουργούν.

Εχουν εκπονηθεί επίσης σχέδια για την δημιουργία βάσεων και αποικιών σε περιοχές του Νότιο Πόλου της Σελήνης όπου υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή κάτω. Αποθέματα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός των άλλων για την παραγωγή οξυγόνου αλλά και καυσίμων.

Άρης 

Εχουν παρουσιαστεί πάρα πολλά σχέδια βάσεων και κατοικιών για τον Αρη. Εχουν παρουσιαστεί ακόμη και σχέδια ολόκληρων πόλεων! Ανεξάρτητα με το design οι βάσεις και οι κατοικίες στον Αρη σε αντίθεση με την Σελήνη όπου μπορεί να δέχεται σχετικά εύκολα προμήθειες από την Γη πρέπει να ενσωματώνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει φυσικά να προστατεύουν τους κατοίκους από την βλαβερή ακτινοβολία και τις ακραίες ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαθέτουν και μικρότερα ή μεγαλύτερα θερμοκήπια και άλλα συστήματα παραγωγής τροφής.

Αφροδίτη 

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι κάποτε η Αφροδίτη διέθετε συνθήκες αν όχι παρόμοιες με αυτές της Γης πάντως αρκετά φιλικές στην παρουσία της ζωής. Κάποια στιγμή όμως οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες μεταβλήθηκαν δραματικά μετατρέποντας τον πλανήτη σε ένα άκρως τοξικό για την ζωή περιβάλλον. Τίποτε δεν μπορεί να σταθεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης, σύμφωνα με τους ειδικούς μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ένα σκάφος θα διαλυόταν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες παρατηρήσεις και ερευνητικές αποστολές στην Αφροδίτη αλλά η NASA θέλει να την εξερευνήσει εκ του σύνεγγυς.

Για αυτό η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος έχει ζητήσει από τους τεχνικούς και τους μηχανικούς της νέες ιδέες για την εξερεύνηση της Αφροδίτης. Στο πλαίσιο αυτό μηχανικοί του Κέντρου Ερευνών Langley της NASA σχεδίασαν το HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept), ένα αερόπλοιο που θα μπορεί να εγκαθίσταται πάνω από τα τοξικά νέφη της Αφροδίτης. Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να σταλούν πολλά HAVOC στην Αφροδίτη τα οποία να σχηματίσουν όχι απλά μια εναέρια βάση αλλά μια μικρή «αερόπολη» όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιοι

Τιτάνας 

Το φημισμένο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ πρότεινε στη NASA μια αποστολή αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Τα drones θα εξερευνούν τον δορυφόρο και βασική τους αποστολή θα είναι η αναζήτηση περιοχών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αρχικά κάποια βάση και αργότερα κάποια αποικία. Σχεδόν ταυτόχρονα επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) παρουσίασαν μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι στον Τιτάνα μπορεί να δημιουργηθεί μια αποικία 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, η λειτουργία και βιωσιμότητα της οποίας θα στηρίζεται στον αστείρευτο πλούτο υδρογονανθράκων του δορυφόρου.

Τα σπήλαια 

Σε μεγάλο συνέδριο διαστημικών τεχνολογιών που έγινε πρόσφατα στη Ρίγα της Λετονίας ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια της Πάντοβα και της Μπολόνια παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν είναι απαραίτητο να ταλαιπωρηθούμε με τη δημιουργία βάσεων και αποικιών στη Σελήνη και στον Αρη αφού μπορούμε να ζήσουμε άνετα και με ασφάλεια στα υπόγεια τούνελ και σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί στο υπέδαφός τους από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η ιδέα αυτή είχε πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποκτά επιστημονική υπόσταση.

Σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας η εγκατάσταση των ανθρώπων στα υπόγεια τούνελ και σπήλαια θα τους προστατέψει από την άκρως βλαβερή για τον άνθρωπο ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, η οποία είναι πολύ πιο έντονη από τη Γη στον Αρη και στη Σελήνη, αλλά και από την πτώση διαστημικών αντικειμένων, που είναι πολύ πιο συχνή εκεί. Αν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί όπως είναι επόμενο μια διαστημική γενιά... «ανθρώπων των σπηλαίων».

Διαστημικοί σταθμοί 

Οπως ανέφερε και ο Λάνσντορπ μια επιλογή για διαμονή στο Διάστημα είναι και αυτή της δημιουργίας μεγάλων διαστημικών σταθμών που θα έχουν παρέχουν τις περισσότερες δυνατές ανέσεις στους κατοίκους τους και όταν το επιτρέψει η τεχνολογία να προσομοιώνουν τις συνθήκες και περιβάλλον της Γης. Ενα σταθμό σαν αυτόν που είδαμε στην ταινία Interstellar. Τέτοιοι σταθμοί θα μπορούσαν να εγκατασταθούν γύρω από πλανήτες και δορυφόρους και να αποτελούν εκτός των άλλων κόμβους που να ενώνουν τους ανθρώπους σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Tags
Back to top button