Τύραννοι, κατακτητές ή παρεξηγημένες προσωπικότητες; Μια λίστα που πάει πολλά χρόνια πίσω στην ιστορία
Για κάποιους ήταν ήρωες, για άλλους τύραννοι. Ο καθένας κρίθηκε από την ιστορία και τα επιτεύγματα ή εγκλήματά του. Κυβέρνησαν τους λαούς τους σε διάφορες περιόδους της ιστορίας και πέτυχαν τους σκοπούς τους πατώντας τις περισσότερες φορές επί πτωμάτων.
Ορισμένοι από τους πιο διαβόητους ηγέτες ακολουθούν στην παρακάτω λίστα, η οποία περιλαμβάνει μόνο εκείνους που σήμερα δεν βρίσκονται εν ζωή.
ΤΣΙΝ ΣΙ ΧΟΥΑΝΓΚ
Κυβέρνησε: 247-210 π.Χ.
Ο Τσιν ήταν ο Κινέζος αυτοκράτορας που ένωσε τη χώρα το 221 π.Χ. δημιουργώντας τη δυναστεία που πήρε το όνομά του. Έμεινε στην ιστορία ως ο ηγέτες που εκτελούσε τους διανοούμενους κι όσους είχαν «αιρετικές ιδέες», καίγοντας μάλιστα τα γραπτά τους. Στη θητεία του ξεκίνησε η κατασκευή του προπομπού του Σινικού Τείχους, ενώ μια από τις συνήθειες τις εποχής του ήταν ο ευνουχισμός των αιχμαλώτων του.
Κυβέρνησε: 37-41 π.Χ.
Στην αρχή ήταν πολύ δημοφιλής καθώς απελευθέρωσε κρατούμενους, οι οποίοι βρίσκονταν στη φυλακή άδικα, ενώ προχώρησε και στις διαγραφές άδικων φόρων. Στην πορεία όμως κυριεύτηκε από μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, θεωρώντας τον εαυτό του ίσο με τους Θεούς. Φυλάκισε και εκτέλεσε όσους θεωρούσε πολιτικούς του αντιπάλους, προχώρησε σε αιμομιξίες με τις αδερφές του, ήταν υπεύθυνος για μαζικούς βιασμούς και εκτελέσεις πολιτών κι έκανε το άλογο του ιερέα! Στο τέλος δολοφονήθηκε από μια ομάδα φρουρών του, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν 30 φορές.
ΑΤΤΙΛΑΣ Ο ΟΥΝΟΣ
Κυβέρνησε: 434-453 μ.Χ.
Μετά τη δολοφονία του αδερφού του, ο Αττίλας έγινε ο ηγέτης της αυτοκρατορίας των Ούνων, με επίκεντρο τη σημερινή Ουγγαρία, και κατέληξε να μετατραπεί στον μεγαλύτερο εφιάλτη της Ρώμης. Επέκτεινε τα όρια της αυτοκρατορίας του ως τα σημερινά εδάφη σε Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και τα Βαλκάνια. Εισέβαλε και στη Γαλατία χωρίς να καταφέρει να την κατακτήσει.
ΤΖΕΝΓΚΙΣ ΧΑΝ
Κυβέρνησε: 1206-1227 μ.Χ.
Ο πατέρας του Χαν δηλητηριάστηκε όταν εκείνος ήταν εννέα ετών. Πέρασε πολλά χρόνια ως σκλάβος μέχρις ότου κατάφερε να ενώσει τις φυλές των Μογγόλων και να κατακτήσει μια τεράστια έκταση στην κεντρική Ασία και την Κίνα. Θεωρούνταν ιδιαίτερα βάναυσος με τους εχθρούς του καθώς οι ιστορικοί αναφέρουν εκτεταμένες σφαγές πολιτών όποιας περιοχής κατακτούσε. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η ολοκληρωτική σφαγή των ευγενών της Χορασμίας, με τους ανειδίκευτους εργάτες να χρησιμοποιούνται ως ασπίδες.
ΤΟΜΑΣ ΝΤΕ ΤΟΡΚΕΜΑΔΑ
Υπηρέτησε ως Μέγας Ιεροεξεταστής: 1483-1498
Ο Τορκεμάδα διορίστηκε ως ο Μέγας Ιεροεξεταστής κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της διαβόητης ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Επέβαλε εκτεταμένες δίκες πολιτών σε πολλές πόλεις και δημιούργησε 28 βασικές αρχές τις οποίες ακολουθούσαν όλοι οι ιεροεξεταστές. Αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων είχε προτείνει στον βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα να βαφτίσουν ή να εξορίσουν όλους τους Εβραίους της Ισπανίας. Ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Τορκεμάδα ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον 2.000 θανάτους ατόμων στην πυρά.
Κυβέρνησε: 1370-1405
Ο Ταμερλάνος ηγήθηκε εκτεταμένων εκστρατειών στις σημερινές περιοχές του Ιράκ, Ιράν, Τουρκίας και Συρίας και ίδρυσε την αυτοκρατορία που πήρε το όνομά του. Στη σημερινή περιοχή του Αφγανιστάν, ο Ταμερλάνος έδωσε εντολή να χτιστεί ένας πύργος από ανθρώπινα σώματα το ένα πάνω στο άλλο τα οποία χτίστηκαν ζωντανά με οικοδομικά υλικά. Καταπνίγοντας στο αίμα μια επανάσταση εναντίον του, έδωσε εντολή να καρφωθούν σε μιναράδες τα κεφάλια 70.000 ανθρώπων.
ΒΛΑΝΤ Γ’, ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΙΑΣ
Κυβέρνησε: 1448; 1456-1462; 1476
Όταν ο Βλαντ Γ’ έγινε άρχοντας της περιοχής της Βλαχίας, χώρα υπέφερε από τις διαρκές διαμάχες των Βογιάρων. Σύμφωνα με το θρύλο, όταν ο Βλαντ κάλεσε όλους τους επικεφαλής των φυλών με σκοπό να διαπραγματευτούν, τους μαχαίρωσε και τους παλούκωσε. Παρότι οι ιστορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο Βλαντ έμεινε στην ιστορία ως ο ηγέτες που για να καταφέρει να φέρει σταθερότητα στην επικράτειά του, προχωρούσε σε εξαιρετικά ακραίες και βάναυσες μεθόδους κατά των εχθρών του.
ΤΣΑΡΟΣ ΙΒΑΝ Δ’ (ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ)
Κυβέρνησε: Ως Υψηλός πρίγκιπας της Μόσχας: 1533-1547. Ως Τσάρος όλων των Ρώσων: 1547-1584
Ο Ιβάν Δ’ ξεκίνησε με σκοπό να αναδιοργανώσει τη κεντρική διοίκηση της αυτοκρατορίας, περιορίζοντας την εξουσία των αριστοκρατών. Μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας, ο Ιβάν επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου εξοντώνοντας τις κορυφαίες οικογένειες των ευγενών. Βιαιοπραγούσε κατά της κόρης του και πάνω στην οργή του σκότωσε τον γιο του. Πήρε αρχικά το ψευδώνυμο «Ιβάν ο Φοβερός» το οποίο μεταφράστηκε λανθασμένα στην πορεία της ιστορίας ως Ιβάν ο Τρομερός.
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΡΙΑ Α’ (ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΜΑΡΙΑ)
Κυβέρνησε: 1553-1558
Η μόνη κόρη του διαβόητου Ερρίκου Η’, η Μαρία έγινε βασίλισσα της Αγγλίας το 1553 και επανέφερε άμεσα στον Καθολικισμό στη χώρα. Παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο Β’, και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της εκατοντάδες άνθρωποι κάηκαν στην πυρά των ιεροεξεταστών. Για αυτό το λόγο έμεινε γνωστή ως ή Αιματηρή Μαρία (Bloody Mary).
ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ
Κυβέρνησε: 1789-1794
Μια από τις πιο επιφανείς φιγούρες της γαλλικής επανάστασης, ο Ροβεσπιέρος έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος τρόμου. Μιας περιόδου εκτεταμένης βίας όπου οι «εχθροί της επανάστασης» αποκεφαλίζονταν μαζικές στις γκιλοτίνες. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι και ο Ροβεσπιέρος είχε την ίδια κατάληξη, όταν θεωρήθηκε ότι είχε διαφθαρεί από τη δίψα του για εξουσία.