Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι «παστές» μούμιες του Ιράν [εικόνες]

Ενώ εξορίσουν αλάτι από το αλατωρυχείο Chehrabad, οι Ιρανοί αποκάλυψαν πρόσφατα τον έκτο "αλμυρό άνθρωπο" τα τελευταία 15 χρόνια.

Αυτοί οι "άνδρες" είναι στην πραγματικότητα αρχαία πτώματα που σκοτώθηκαν ή συντρίφτηκαν στο σπήλαιο και μουμιοποιήθηκαν από τις ακραίες συνθήκες. Τα μαλλιά, η σάρκα και τα οστά σώζονται από την αλατότητα του σπηλαίου και ακόμη και εσωτερικά όργανά τους, όπως το στομάχι και το παχύ έντερο, βρέθηκαν άθικτα.

Η πρώτη αλμυρή μούμια, που χρονολογείται στο 300 μ.Χ., ανακαλύφθηκε το 1993, διαθέτει μακρύ άσπρο μούσι, σιδερένια μαχαίρια και ένα χρυσό σκουλαρίκι. Το 2004 ανακαλύφθηκε άλλη μια μούμια μόλις 50 πόδια πιο μακριά και μια ακόμη το 2005 καθώς και έναν έφηβο αργότερα το ίδιο έτος. Η παλαιότερη που βρέθηκε χρονολογείται (με τη μέθοδο του άνθρακα) στο 9.550 π.Χ..

Η λαογράφος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Adrienne Mayor πιστεύει ότι υπάρχει μια πιο ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τις μούμιες. Σκέφτεται ότι οι μούμιες μπορεί να είναι η προέλευση του αρχαίου μύθου του σάτυρου.

"Προφανώς οι σάτυροι είναι μυθικά όντα", αλλά βλέποντας τα κεφάλια των ανθρώπων παρατήρησε "μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις αρχαίες ελληνικές απεικονίσεις των σατύρων". Η κλασική εικόνα του σάτυρου έχει παρόμοια εμφάνιση, με παρόμοια μαλλιά και γένια, μύτη και προεξέχον σαγόνι.

Ενώ τέσσερις μούμιες έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Αρχαιολογίας Zanjan και ένα στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην Τεχεράνη (όλες εκτίθενται στο κοινό), η τελευταία μούμια παραμένει επί τόπου, κολλημένη σε ένα βουνό αλατιού. Από το 2008, το Υπουργείο Βιομηχανιών και Ορυχείων του Ιράν ακύρωσε την άδεια εξόρυξης για το αλατωρυχείο και κήρυξε το μέρος αρχαιολογικό ερευνητικό κέντρο.

 

Tags
Back to top button