Τα πακέτα των διακοπών για το επόμενο καλοκαίρι έχουν αρχίσει να κλείνονται και η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι οι top προορισμοί, ωστόσο το 2019 για τη χώρα μας δεν θα είναι τουριστικός περίπατος που θα οδηγήσει σε νέα ρεκόρ.
Τουρκία και Αίγυπτος με τιμές -30% σε σχέση με την Ελλάδα έχουν μπει από τη φετινή σεζόν δυναμικά στο παιχνίδι και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.
Χθες, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, παρευρέθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου στο Apollonia Beach, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και μεταξύ αυτών η υπερφορολόγηση.
Ο κος Γρηγόρης Τάσιος
Γρηγόρης Τάσιος: ”Πώς θα είμαστε ανταγωνιστικοί”
Του χρόνου η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη, γιατί ο ανταγωνισμός από Τουρκία και Αίγυπτο θα είναι έντονος.
Επίσης δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το brexit στη Βρετανία.
Η προβολή της χώρας στο εξωτερικό από το Υπουργείο Τουρισμού δεν αρκεί. Το Υπουργείο πρέπει να στηρίξει τον κλάδο με τις συναρμοδιότητες άλλων Υπουργείων, όπως είναι τα Εργασίας, Οικονομίας, Ανάπτυξης”.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και ο ΦΠΑ στο 13%.
Χωρίς συγκεκριμένες κινήσεις σε επίπεδο Υπουργείου, δεν μπορούμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί” υπογράμμισε.
D.W.: Τουρκία, Ελλάδα στην κορυφή
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, οι προοπτικές είναι καλές για τον τουριστικό κλάδο. Μετά από έναν επιτυχημένο χρόνο, από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσει ένας ακόμα πιο επιτυχημένος. Μπορεί οι θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας τον ερχόμενο χρόνο να έχουν λίγο μειωθεί, ωστόσο η κατάσταση στην αγορά εργασίας βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που βρισκόταν ποτέ.
Στο γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί και η αύξηση των μισθών, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να διαθέτουν με μεγάλη άνεση χρήματα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Την προηγούμενη τουριστική περίοδο 2017/2018 (31.10) οι Γερμανοί ταξίδεψαν τόσο πολύ και ξόδεψαν τόσα πολλά χρήματα όσα ποτέ πριν στο παρελθόν. Ο Νόρμπερτ Φίμπιχ, πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, κάνει λόγο για μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για τους επαγγελματίες του κλάδου, από τα κλασικά ταξιδιωτικά γραφεία μέχρι τα εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία του διαδικτύου. Η αύξηση του τζίρου υπολογίζεται μάλιστα στο 10% περίπου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Ένωσης για την Τουριστική Οικονομία, οι προβλέψεις για το 2019 είναι θετικές. Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι πιο σημαντικοί για την τουριστική κίνηση της χρονιάς, ωστόσο οι ενδείξεις ήδη από τώρα είναι θετικές σύμφωνα με την TUI Deutschland.
Οι βιαστικοί ή μάλλον αυτοί, που προγραμματίζουν μακροπρόθεσμα, φρόντισαν η αύξηση αυτή να γίνει ήδη αισθητή.
Οι χώρες που περισσότερο επωφελούνται είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Η Τουρκία και η Τυνησία εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων πέρασαν μια μακρά, δύσκολη περίοδο, ωστόσο φαίνεται και φέτος ότι επανακάμπτουν δυναμικά.
Η Ισπανία βέβαια συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των Γερμανών, όσο και εάν φέτος τα πράγματα έμειναν στάσιμα. Εντούτοις η πτώση των τιμών για το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην Ισπανία σύμφωνα με την Alltours. Η κατάσταση δεν είναι όμως καλή τόσο στη Γερμανία, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η εταιρεία συμβούλων IPK International υπολογίζει πως το 2019 η ζήτηση των ταξιδιών στο εξωτερικό θα αυξηθούν κατά 6%. Στο παρελθόν η τάση ήταν τα ταξίδια στις πόλεις, τώρα όμως φαίνεται να υποχωρεί. Αντ’ αυτού οι παραθαλάσσιες περιοχές κερδίζουν έδαφος.