Το αστέρι του Teegarden, ένας παγωμένος κόκκινος νάνος που κέρδισε την προσοχή των αστρονόμων το 2003, είναι περίπου 10 φορές ελαφρύτερος από τον ήλιο και ένας από τους πλησιέστερους γείτονες του ηλιακού μας συστήματος.
Οι αστρονόμοι έχουν αναφέρει την ανακάλυψη δυο εξωπλανήτων που περιστρέφονται γύρω από ένα μικροσκοπικό αστέρι το οποίο βρίσκεται περίπου 12,5 έτη φωτός μακριά, ισχυριζόμενοι ότι είναι οι πλανήτες που μοιάζουν περισσότερο με τη Γη, από όσους έχουν δει μέχρι στιγμής.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, οι επιστήμονες λένε ότι οι πλανήτες που βρέθηκαν πρόσφατα βρίσκονται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρι του Teegarden, που λέγεται ότι είναι ένα από τα μικρότερα που μετράται ακόμη.
Αυτό που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανακάλυψη είναι η ασυνήθιστη μέθοδος με την οποία ανακαλύφθηκαν. Αντί της τυπικής μεθόδου «διέλευσης», όταν οι πλανήτες φαίνονται να περνούν μπροστά από το αστέρι τους, η θέση των δύο νέων ανακαλύψεων τους επέτρεψε να ανιχνευθούν περνώντας μπροστά από τον ήλιο.
Σύμφωνα με την ομάδα, τα δεδομένα χρησιμεύουν ως σαφής ένδειξη της ύπαρξής τους:
«Οι δύο πλανήτες μοιάζουν με τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ματίας Ζεχμάιστερ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Göttingen, ο οποίος ανίχνευσε τους πλανήτες στο πλαίσιο ειδικής έρευνας του: «Είναι ελαφρώς βαρύτεροι από τη Γη και βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, όπου το νερό μπορεί να είναι σε υγρή μορφή».
Οι επιστημονικές παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, δείχνουν ότι το ζευγάρι μπορεί να μοιράζεται ομοιότητες με τους πλανήτες που βρίσκονται πιο κοντά στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
Η ανακάλυψη είναι η τελευταία επιτυχία του ερευνητικού έργου Carmenes, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν «ειδικά σχεδιασμένο για την αναζήτηση πλανητών γύρω από μικρά αστέρια».
Το αστέρι του Teegarden είναι ένας από τους πλησιέστερους γείτονες του ηλιακού μας συστήματος και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2003.
Όπως και οι περισσότεροι κόκκινοι και καφέ νάνοι, εκπέμπει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του στο υπέρυθρο φάσμα, με τη θερμοκρασία του σε περίπου 2.700 βαθμούς Κελσίου, ισοδύναμη με τη μισή από εκείνη του Ήλιου.
Λόγω αυτής της ακτινοβολίας είναι δύσκολο να υπάρξει ζωή σε οποιονδήποτε πολύ κοντινό του πλανήτη.
Ακόμα, το σύστημα έχει πολλά ακόμα μυστήρια και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να περιέχει και άλλους πλανήτες πέρα από τους δύο που περιγράφονται στη νέα μελέτη.