Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι άγνωστες εξερευνήσεις του Ζακ Υβ Κουστώ στην Ελλάδα για τη χαμένη Ατλαντίδα [εικόνες]

Το Νοέμβριο του 1975 ο διάσημος ωκεανολόγος Ζακ Υβ Κουστώ, προσκλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει έρευνες στο Αιγαίο σχετικά με την ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας και τη χαρτογράφηση ορισμένων ναυαγίων.

Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από τον ΕΟΤ ήταν θερμή, ενώ το ερευνητικό σκάφος Καλυψώ και ο εξοπλισμός του, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Στις εξερευνήσεις έλαβαν μέρος και οι σημαντικοί Έλληνες αρχαιολόγοι – δύτες: Λάζαρος Κολώνας, Χαράλαμπος Κριτζάς, Χαράλαμπος Πέννας, Νίκος Παπαδάκης, Μανώλης Μπορμπουδάκης, Γ. Παπαθανασόπουλος, Ε. Τσαβλίρης, Β. Βιτάλης, Π. Νικολαΐδης, Ισίδωρος Κακούρης, Γ. Μασέλος, Φ. Αντωνόπουλος, Γ. Γάρας, Σ. Ρακόπουλος και άλλοι. 

Τα αρχαία ευρήματα ανέβαιναν κατευθείαν, από τον βυθό στο κατάστρωμα, μέσω σωλήνα και η άρση μεγάλων αντικειμένων που τοποθετούνταν σε καλάθια, εντυπωσίασαν τους αρχαιολόγους που έβλεπαν τον πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο δούλευε ο εξερευνητής. Οι δεκάδες αμφορείς, τα όστρακα και τα αγαλματίδια που ανέσυρε από το Αιγαίο, βοήθησαν αρκετά στην κατανόηση της αρχαίας τέχνης, της καθημερινότητας και τους θαλάσσιους δρόμους που ακολουθούσαν τα εμπορικά πλοία.

Στην Σαντορίνη, εκτός από το βαθυσκάφος χρησιμοποιήθηκε και το ελικόπτερο του «Καλυψώ», που πραγματοποιούσε φωτογραφικές και κινηματογραφικές λήψεις από αέρος. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν κυρίως σε περιοχές του νησιού όπου υπήρχαν γνωστά ναυάγια, με σκοπό να εντοπιστούν αρχαία.

Ο εντοπισμός του Βρεττανικού στη Τζιά Μεταξύ της Κέας και της Μακρονήσου εντοπίστηκε το πλοίο Βρεττανικός που είχε μετατραπεί σε νοσοκομειακό και βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κουστώ απέδειξε, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Γερμανίας, ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για την βύθιση του πλωτού νοσοκομείου κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου.

Ιστορική ήταν η στιγμή που μια 80χρονη διασωθείσα, καταδύθηκε με το βαθυσκάφος και στο βυθό, είδε την καμπίνα όπου διέμενε ως νεαρή νοσοκόμα. Ο Κουστώ συνέχισε τις έρευνες στις Κυκλάδες, στο νότιο Ιόνιο, στον Κορινθιακό και στην Κρήτη όπου εντοπίστηκαν εφτά ναυάγια στη νήσο Δίας, που βρίσκεται απέναντι από το Ηράκλειο.

Αναγνωρίστηκε επίσης ένα σημαντικό βυζαντινό ναυάγιο του 10ου αιώνα, φορτωμένο αμφορείς, ένα άλλο βυθισμένο πλοίο με αμφορείς του 1ου αιώνα π.Χ. και ένα Ενετικό στο οποίο διακρίνονταν κανόνια.

Στα ανοιχτά του Ηρακλείου εντοπίστηκαν επίσης τα υπολείμματα της «Λα Τερέζ», του γαλλικού πολεμικού πλοίου του Λουδοβίκου ΙΔ”, που ανατινάχτηκε κατά τις εχθροπραξίες με τους Τούρκους που πολιορκούσαν τον Χάνδακα. Στα Αντικύθηρα, το βαθυσκάφος και οι δύτες βρήκαν αρχαία αντικείμενα αλλά και νομίσματα της Περγάμου του 80υ π.Χ, από τα οποία οι αρχαιολόγοι συνέλεξαν πληροφορίες για τη χρονολόγηση του ναυαγίου της περιοχής. 

Κάθε φορά που εντοπιζόταν κάποιο αρχαίο εύρημα, ο Κουστώ ζητούσε από το πλήρωμα να το καθαρίσει από τα ιζήματα για να το κινηματογραφήσει, γεγονός που προκαλούσε έκπληξη στους αρχαιολόγους καθώς δεν ήταν επιστημονικά ορθό. 

Όλοι θυμούνται την ημέρα που το ελικόπτερο του Καλυψώ έφερε στο πλοίο τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον είχε προσκαλέσει ο Κουστώ για να του ζητήσει να γράψει μουσική σε μια από τις ταινίες του.

Η ανακάλυψη του αδελφού πλοίου του Τιτανικού στη Τζιά και η αυτοψία με την επιζήσασα νοσοκόμα του Βρεττανικού, θεωρείται μια απο τις κορυφαίες στιγμές του ερευνητικού έργου του Κουστώ στην Ελλάδα. Τα πάντα κινηματογραφήθηκαν.

Tags
Back to top button